»» ««

Magyar aranyérem a szabadtüdős mélymerülő VB-n

Szabadtüdős

Korok Fatima magyar rekordot és aranyérmet hozott az AIDA szabadtüdős mélymerülő világbajnokságról.

Az AIDA (Szabadtüdős merülés nemzetközi szervezete) által szervezett világbajnokságon hazánkat Korok Fatima képviselte.

A világbajnokság harmadik napján a női búvárok mérték össze a tudásukat az uszony nélüli szabad merülés versenyszámában. A magyar versenyző elsőként bukott a víz alá, hogy teljesítse az általa kijelölt 81 méteres mélységet. Az alacsony hőmérséklet és a szakadó eső nem zavarta meg Fatimát, magabiztosan úszta le a távot. Ezt a mélységet csak az utána következő orosz Gillespie Marianna-nak sikerült teljesítenie.

A merülésről készült felvétel sajnos nem ágyazható be a cikkbe a szerző tiltása miatt, de itt megnézhető Fatima merülése.

Az első 10 versenyző merülése után a heves esőzés miatt félbeszakították a versenyt és a hátralévő versenyzők merülését szeptember 14-re helyezték át. Az érmes versenyzők azonban már megvannak, a többiek saját nemzeti rekordjukért úszhatnak majd szombaton. Ezzel eldőlt az is, hogy Korok Fatima az orosz indulóval közösen aranyérmes lett.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a kítűzött célom. Ebben a versenyszámban 85 m az egyéni rekordom, így maga a mélység nem okozott problémát, de a hideg és a versenyhelyzettel járó stressz megnehezítette a dolgom. Bár még nem láttam a felvételt, belülről úgy éreztem gyönyörű volt a merülésem. Nagyon élveztem." - mondta a hazánkat képviselő versenyzőnő.

A világbajnokság ötödik napján a női búvárok mérték össze tudásukat az uszonnyal merülés versenyszámában. Ezúttal az időjárás is kegyes volt a versenyzőkkel, akik napsütéses, szélcsendes időben bukhattak víz alá. A magyar indulónak sikerült az általa kitűzött 78 méteres mélységet elérni, ami magyar rekord. A 78 méteres mélység elérésével saját 71 méteres rekordját döntötte meg. Érdekesség, hogy Fatima dupla uszonnyal versenyez, míg a mezőny nagy része sellőuszonyt használ. Utóbbival az úszók gyorsabb haladásra képesek, így nagyobb távolságot tudnak elérni. A Dupla uszonyosok versenyét a hazánkat képviselő lány nyerte, ám erre nem osztanak külön díjat.

"Kicsit lassabban haladtam, mint szoktam, de állítólag szép merülés volt. Nagyon-nagyon jónak éreztem, és imádtam minden pillanatát." - mesélte Fatima.

A hölgy története egyszerre felemelő és erőt adó. A huszonéves lány imádta a főváros zsongását, és sokszor nem figyelt oda magára. Cigarettázott, ivott és munkája mellett szinte gyorskajákon élt. Már 100 kg fölött volt a súlya, amikor váratlan baleset érte. Bokatörése rádöbbentette, hogy ha így folytatja tovább a saját vesztébe rohan.

Vett egy nagy levegőt, és életmódváltásba kezdett, a súlyproblémákkal küzdő lány a sportban találta meg a kiutat. A szabadtüdős merülés értelmet hozott az életébe, és a mozgás segítségével lassan kezdte elfogadni önmagát. A történet, már így tündérmesébe illő lenne, de a világbajnokságra való kijutás még egy csavart tartogatott Fatima számára.

Ahoz ugyanis, hogy ott tudjon lenni a Vb-n sok pénzre volt szüksége. Ezt ő maga nem tudta kigazdálkodni, de szülőfaluja összefogott érte. Az önkormányzat, a település lakói és válalkozói együtt gyűjtötték össze az útiköltség árát, így valóra vált a fiatal hölgy álma: ott lehetett a franciaországi szabadtüdős merülés világbajnokságán.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés