»» ««

A cetcápák 63 műanyag darabkát nyelnek óránként

Környezetvédelem

A kutatók 2016 januárja és 2018 februárja között gyűjtöttek vízmintákat arról a környékről, ahol ezek az állatok előszeretettel táplálkoznak.

Indonézia a második legnagyobb felelőse az óceánok műanyaggal való szennyezésének, így egy kutatócsoport arra vállalkozott, megvizsgálná, hogy ez milyen hatással van a térség két legismertebb fajára: a cetcápára és az atlanti ördögrájára.

Minden évben 5,25 trillió műanyag törmelék kerül az óceánokba, amelybe az 564 milliárd PET palack és a több mint 500 milliárd műanyag zacskó is beletartozik – olvasható a Daily Mail cikkében.

A kutatók 2016 januárja és 2018 februárja között gyűjtöttek vízmintákat arról a környékről, ahol ezek az állatok előszeretettel táplálkoznak. Egy apró szemű hálót kihúzva szimulálták, ahogy a két faj kitátott szájjal, lassan úszva szívja magába a planktonokat.

A hálóban felfogott műanyag törmeléket elemezve a kutatók kiszámolták, átlagban mennyi juthat belőlük az állatok szervezetébe a táplálkozáskor.

A számítások alapján az esős évszakban, mely novembertől márciusig tart, az állatok akár 63 műanyag darabkát is lenyelhetnek óránként. Ez a szám a száraz évszakban mindössze négyre esik vissza.

Hogy feltevésüket igazolják, a kutatók búvárokkal is együttműködtek, akik a ráják ürülékét és felöklendezett táplálékát gyűjtötték be, hogy ezt is ellenőrizni tudják. Míg az elsőben átlagosan 26 darab műanyag törmeléket, a másodikban 66 darabot találtak.

A tanulmány készítői elmondták, hogy ezek a szennyeződések zavart kelthetnek a halak endokrin rendszerében, amely a növekedésért és a szaporodásért a felelős, erre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen két veszélyeztetett fajról van szó.

A tanulmány a Frontiers in Marine Science folyóiratban jelent meg.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés