»» ««

Óriási űrteleszkópot telepítettek a bajkál-tó mélyére

Tudomány

Orosz kutatók a neutrínók tanulmányozására telepítették a szerkezetet a Bajkál-tó mélyén.

A 2015 óta épített teleszkópot arra szánják, hogy a jelenleg ismert legapróbb részecskéket, a neutrínókat tanulmányozza.

A Bajkál-GVD-nek (Baikal Gigaton Volume Detectornak) nevezett eszközt a világ legmélyebb tavában 750-1300 méteres mélységbe süllyesztették a parttól 3,5 kilométerre. A leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskéket, a neutrínókat ugyanis nagyon nehéz kimutatni, de a víztömeg segít a felfedezésükben.

Fotó: BAIR SHAIBONOV/AFP

Az úszó obszervatórium húrokból áll, amelyekhez gömb alakú üveg és rozsdamentes acél modulok kapcsolódnak. A projekt elsődleges célja a nagy energiájú kozmikus neutrínók fluxusának részletes vizsgálata és forrásaik felkutatása. A modulokat nagy körültekintéssel eresztették a fagyos vízbe a jégbe vágott téglalap alakú nyíláson át.

Dmitrij Naumov, az Orosz Tudományos Akadémia Magfizikai Kutatóintézetének munkatársa a jégen állva arról tájékoztatta az AFP-t, hogy "éppen alattunk egy fél köbkilométeres neutrínó-teleszkóp található". A monstrumot néhány év alatt 1 köbkilométeresre bővítik.

A Föld másik hatalmas neutrínó-obszervatóriumát, az IceCube-ot az antarktiszi jég alá temették 2010-ben egy amerikai kutatóállomáson. A Bajkál-tavi obszervatórium, ha bővítik, méretben vetekszik majd vele.

Az orosz kutatók szerint a Bajkál-GVD az északi félteke legnagyobb neutrínó-detektora, a Bajkál-tó pedig mélysége miatt a legideálisabb környezet a számára. Fontos tényező a víz tisztasága, az is, hogy édesvízről van szó, valamint hogy a tavat évi 2-2,5 hónapon át garantáltan jég borítja.

A teleszkóp cseh, német, lengyel, orosz és szlovák kutatók együttműködésének köszönhetően épült fel.

[ Qubit ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés