»» ««

12 millió dolláros per egy tizenéves lány halála miatt

Külföld

Képzés, eligazítás és inflátorcső nélkül kezdő búvár második szárazruhás merülése egy magashegyi tóban - mi baj lehet?!

Egy tizenéves búvár tavaly novemberben egy amerikai hegyi tóban bekövetkezett halála, amelyet egy oktatótárs részben videóra vett, 12 millió dolláros gondatlansági pert eredményezett a búváriskola tulajdonosai és oktatói, valamint a PADI oktatási rendszer ellen.

A búvár szülei és két másik búvár a Missoulai Kerületi Bíróságon nyújtották be a keresetet, amelynek tartalmát a Missoula Current foglalta össze.

A kereset a Gull Dive of Missoula, annak tulajdonosai, David és Jeannine Olson, az oktatók, Debbie Snow és Seth Liston, valamint a PADI Worldwide ellen nyújtották be, amelyet azzal vádolnak, hogy hanyagul felügyelte a tagvállalkozás működését.

A tizennyolc éves Linnea Mills a PADI Advanced Open Water Diver tanfolyam második merülésén vett részt a MacDonald-tóban a Glacier Nemzeti Parkban, a Montana állambeli Missoula városától északra.

Mills az Észak-Karolinai Egyetem tengerbiológiai projektjei miatt kezdett el búvárkodni. PADI nyíltvízi búvár volt, imádott búvárkodni, 2018-ban már merült az ausztráliai Nagy-korallzátonyon, de nem rendelkezett korábbi hidegvízi búvárkodási tapasztalattal.

Az első AOWD merülésére a Seeley-tóban a Gull Dive-tól bérelt búvárfelszerelést és búvárruhát, de a ruha használatára vonatkozóan nem kapott merülés előtti eligazítást. A hegyi tónál a levegő hőmérséklete fagypont alatti volt, és egy másik gyakornok kölcsönadta Millsnek a búvárruháját, hogy növelje a hővédelmét.

A Gull Dive azt tanácsolta Millsnek, hogy néhány nappal későbbi második merülésére vegyen szárazruhát, és ő egy használt, egyedi készítésű ruhát vásárolt, amelyhez nem tartozott inflátor cső. Nem tudta, hogy szüksége van rá, és az oktatók nem ellenőrizték a felszerelését, mielőtt elindultak vele a MacDonald-tóhoz.

A tanfolyamot Liston tartotta volna, akinek a leírás szerint "alig volt több tapasztalata", mint a tanítványának, és egy újonnan képzett oktató, Snow, akiről azt mondták, hogy alkalmatlan arra, hogy szárazruhával vagy magashegyi merülést tanítson. A MacDonald-tó 960 méter magasan fekszik.

A merülés helyszínén csatlakozott hozzájuk két másik tanuló, Bob Gentry és egy 14 éves, EG-ként emlegetett tanuló, akik mindketten nemrég végezték el a szárazruhás tanfolyamot.

Amikor az oktatók rájöttek, hogy Mills reduktorát nem lehet csatlakoztatni a búvárruhájához, azt mondták neki, hogy a lebegésszabályozáshoz használja a BC-jét. Húsz kilogramm ólmot helyeztek Mills búvárruhájának és BC-jének zsebeibe, ahelyett, hogy egy oldható olomövre helyezték volna. Állítólag semmilyen eligazítást nem tartottak.

Snow délután 5 órakor, gyenge fényviszonyok között lépett a vízbe, és öt percig vitte Mills-t és az EG-t 5 méteres mélységbe. Snow visszahozta EG-t, mert kényelmetlenül érezte magát, és nem vette észre, hogy mennyi levegő szorult már ki Mills búvárruhájából. Visszatért, és Listonnal együtt lehozta Mills-t, Gentry-t és egy másik diákot 18 méterig.

Gentry mellkasára szerelt GoPro felvételein állítólag látszik, ahogy Mills egy párkányon állva küzd a levegővétellel, de túlságosan túlsúlyozva lett ahhoz, hogy feljusson. Mivel nem tudta felhívni oktatója, Snow figyelmét, Gentrynek jelzett segítségért, de amikor a férfi átúszott hozzá, a lány túlsúlyba került, és gyorsan süllyedni kezdett.

Gentry 26 méteren érte utol. A lányon már látszott, hogy a ruhája összenyomja, és fél percig próbálta sikertelenül megtalálni és elengedni a súlyokat, hogy megállítsa a süllyedést, ami után a lány elvesztette a második lépcsőjét. Megpróbálta megosztani a levegőjét, de a kifogyás veszélye miatt kénytelen volt otthagyni a nőt 32 méteren, és kevesebb mint egy perc alatt gyors emelkedést hajtott végre a felszínre.
Nem volt felszíni biztosítás, de amikor Snow végül felbukkant, rövid időre lemerült, hogy megkeresse Mills-t, de nem találta. Egy későbbi második merülés során a holttestét 39 méteren találták meg és hozták fel.

A perben azt állítják, hogy Jeannine Olsen azt mondta a halottkémnek, hogy egy búvártársa szemtanúja volt annak, hogy Mills pánikba esett, mielőtt passzívan a tófenékre zuhant, de 12 méteren nem mutatta a nehézségek jelét. Azt is állítja, hogy azt mondta Gentrynek, aki azóta a Mills család barátja lett, hogy ő volt a felelős a halálesetért. Továbbá azt állítja, hogy az orvosszakértő nem vette észre a búvárruha szorítása által okozott zúzódásokat.

A Missoula Current beszámol arról, hogy a Nemzeti Park Szolgálat vizsgálatot folytatott, mivel a Gull Dive nem kapott engedélyt arra, hogy a parkban üzleti tevékenységet folytasson. Azt is írja, hogy a Gull Dive ellen egy korábbi, 2019-ben bekövetkezett másik halálos baleset miatt folyik jogi eljárás, de mivel a búváriskola nem jelentette az esetet a PADI-nak, Mills és családja nem tudhatott erről.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés