»» ««

Terjesztőknél a 2005 augusztusi Submarine

Egyéb

Megjelent és az előfizetőknek postázásra került a SUBMARINE Búvármagazin VI. évfolyam 4. (24.) száma (2005 augusztus-szeptember) . Ízelítőként a főszerkesztő lapindító cikkét és a tartalomjegyzéket közöljük.

Szerencsére mozgalmasan telik a búvárnyár. Telt házzal futnak ki a szafari hajók, zajlik az élet az adriai és egyiptomi bázisokon, néhol szervezési nehézségeket is okoz a megfelelő számú férőhely biztosítása.
Pedig aggódtunk, hogy az egyre erősödő terrorizmus, - különös tekintettel a sharm-el-sheikh-i szállodarobbantásokra - jó ideig visszatartja majd az utazási kedvet és visszaveti a turizmust. Szinte már nincs a Földön olyan búvár úti cél, melyet az ostoba és gyáva támadások veszélye nélkül, teljes lelki nyugalommal felkereshetnénk. Be kell látnunk, mindennapi életünk részévé vált a terrorfenyegetettség, és kénytelenek vagyunk - ha hozzászokni nem is lehet - együtt élni ezzel a veszéllyel.

Nem lankad szerzőtársaink utazási kedve sem, így az augusztusi számunkban kalandos utazásaink során néhány igazán különleges helyet is érintünk.

Sok búvártársam álma, vágya, hogy valahol a Nagyvilágban merülésvezetőként, vagy búvároktatóként "tengesse" hétköznapjait. De vajon kinek jut az eszébe, hogy mindezt egy olyan "Isten háta mögötti" helyen tegye, mint például Kelet-Timorban, ahol nemrégiben még véres háború zajlott. Állandó szerzőnk Szepesházi András mindenesetre erre a nem egyszerű feladatra vállalkozott. Akadt is számára megküzdeni való feladat néhány búvártanonc és egy titán íjhal képében. Az elmúlt néhány év "nagy felfedezése" Indonézia, melyet mi is igyekszünk kellőképpen körbejárni, most Molnár Attila segítségével szőnyegcápákkal barátkozva pápua-i vizeken hajózunk.
"Roncsvadászaink" a Zenta becserkészése után most a Streiter torpedórombolót ejtették el új "zsákmányként". Molnár Attila Dávid számol be a felfedezés izgalmáról. Schütz Gabriella a szent sügér rejtélyének nyomozásába fogott, vajon mivel érdemelte ki ezt a jelzőt ez a csöppnyi kis hal?
És mit tegyenek azok a búvárok, akik viszonylag sok merülőhelyet ismernek már az Adrián, és valami újra, valami másra vágynak? Krázsik József vitorlás szafarit javasol, és tallóz az általa legszebbnek tartott horvát merülőhelyek között.
Meglehetősen kényes téma búvárberkekben a szigonyos vadászat, magam is - bevallom - kellő előítélettel viszonyulok a kérdéshez, de talán Ágh Csaba tényszerű bemutatása és elemzése kicsit közelebb hoz mindannyiunkat a valóság megismeréséhez.
Nagyon örülök, ha lapunkban eddig még nem publikált búvártársak is jelentkeznek írásaikkal. Csonka Judit remek humorral fűszerezett írásában mély-déli szafari útjának élményeit osztja meg velünk, nem kis "konkurrenciát" teremtve kelet-timori "kiküldött tudósítónk"-nak. Nedvesi Richárd elmeséli egy kezdő búvár meghatározó találkozását egy kapitális sügérrel, míg Szomor Eszter az ismert színészt, Crespo Rodrigot faggatta búvárélményeiről.

Kalandozzunk együtt a Kék Birodalomban!
Herold István
főszerkesztő


Tartalom

Irian Jaya, avagy Pápua-föld - Merülések az indonéz szigetvilágban
Felszerelés - Az ötödik elem a fehér fény
Submatix 100ST, az újralégzők új generációja
Mesterséges kopoltyú búvároknak
Érdekességek Neptun isten birodalmából - A fejenálló medúza Tappancs, pipa, hallátó - Keleti koktél
Merülések Madeirán
Hajóroncson kevertgázzal
Szelek szárnyán
Vadászunk. Vadásszunk?
Mély-déli szafari a Veres-tengeren
Le Strasbourg
Magasból a mélybe
Anthias anthias a szent sügér
Irodalmi ásatások búvároknak - "Tengeri szörnyek"
Nincs határ - Cél a 200 méter, egy levegővel
Kis hírek a Nagyvilágból (a divecenter.hu rovata)
A National Geographic Channel filmbemutatói
Submarine Híradó - a víz alatti világ hírei
Felkészülés a Búvárfotós Világbajnokságra
Portfólió - Tóth József
Ízelítő következő számunk tartalmából


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés