»» ««

Túlélte a nácikat, majd titokban harci delfineket képzett

Külföld

Galina Shurepova kaszkadőr-dublőrből lett szovjet katonai delfin kiképző, a haditengerészet első női búvára volt.

Egész oroszország látta Galina Shurepova "fuldoklását" a filmvásznon, de senki sem sejtette, hogy a csinos kaszkadőrdublőr titokban delfineket is kiképzett a szovjet harci műveletekhez.

A part mentén hálós ketrecekben tartják a palackorrú delfineket. Még így bezárva is képesek természetes szonárjuknak köszönhetően fél kilométeres körzetben bármilyen víz alatti tárgyat felismerni. Ez az oka annak, hogy itt vannak.

A vízben úszókat észlelve a delfin megnyom egy speciális pedált, és egy jelzőfénycsóva emelkedik a levegőbe. Ezután a delfin úgy emelkedik ki a vízből, hogy az orra a "látogató" hozzávetőleges helyére mutat. Ezután megnyom egy másik pedált, és a ketrec kinyílik. A delfin a célponthoz siet és semlegesíti azt.

Ez a katonai célokra kiképzett delfinek tipikus "munka" forgatókönyve. Ez is egy a sok közül, amit egy fiatal lány, Galina Shurepova - a nácik egykori foglya és egy szovjet tiszt lánya - tanított nekik.

Shurepova hároméves volt, amikor a második világháború kitört. Édesanyjukat, Alekszandra Fjodorovnát azonnal egy németországi koncentrációs táborba küldték, a lányokat pedig, akiket megfelelő egészségi állapotúnak ítéltek, beválasztották a "Pflaume" véradó csoportba, ahol vérüket a sebesült német katonák vérátömlesztésére használták.

A háború után egy árvaházba kerültek, apjuk és anyjuk (a nő túlélte a koncentrációs tábort) folyamatosan keresték őket, annak ellenére, hogy az NDK-ból a megkereséseikre adott válasz egyértelmű volt: A Shurepov-gyerekek a Pflaume véradó csoportba kerültek, később pedig a koncentrációs tábor kemencéiben égtek el. Szüleik tovább keresték a lányokat - és végül meg is találták őket, de csak nyolc évvel később. A Németországból hazahozott gyermekek egyik listáján szerepelt a két lány, akiket a születési dátumok egyezése alapján azonosítottak. A lányok nevét és vezetéknevét megváltoztatták, és elfelejtették az orosz nyelvet, de nem volt kétséges, hogy ők a Shurepov nővérek.

Az iskola elvégzése után Galina a leningrádi Testnevelési Intézetbe került, ahol felfedezte szenvedélyét a víz alatti sportok iránt. Egy év edzés után már szovjet víz alatti búvárbajnok volt.

Az egyik versenyen részt vett egy filmes casting igazgató, aki női sportolót keresett kaszkadőrdublőrnek a Kétéltű ember (1961) című filmhez - a Sztálin utáni korszak első szovjet kasszasikeréhez. Galina profizmusával és külsejével megkapta a szerepet. A film később a legnagyobb bevételt hozó szovjet film lett.

Shurepova azonban nem kezdett filmes karrierbe. Lemondva leningrádi lakásról és munkáról, 6000 kilométert utazott Szahalinra, hogy az óceánon legyen. Itt nyitotta meg az első víz alatti búvárközpontot, és szerepelt egy dokumentumfilmben a delfinvadászatról, amelyben elborzadva figyelte, ahogy a szovjetek brutálisan lemészárolták a delfineket, és feldolgozták a szarvasmarhák takarmányozására használt hallisztet.

Ezzel megszűnt a delfinekkel való kapcsolata egészen 1967-ig, amikor csengettek: "Kinyitottam az ajtót, és ott állt egy két méter magas tengerész. 'Önt meghívták a haditengerészet szevasztopoli delfinkutató központjába dolgozni. Holnap érted jövök" - emlékezett vissza. Shurepova fogta kisfiát, egy triciklit és egy kis bőröndöt, és a katonával együtt elment a Kazacsi-öbölbe.

A katonák olyan valakit kerestek, aki ért valamit a tengeri állatokhoz, tudott a víz alatt dolgozni, és fizikai állóképességgel rendelkezett. Az 1960-as évek végére az amerikaiak már régóta tanulmányozták a tengeri állatok katonai feladatok ellátására való képességeit, míg a Szovjetunióban lassú volt a fejlődés ezen a téren.  Senki sem tudta, hogyan kellene ezt csinálni, és nem volt tudományos kutatás, amelyre támaszkodni lehetett volna. Mint kiderült, Surepova kezdetben azt sem tudta, hogyan kell ezt csinálni.

Napokat töltött a vízben anélkül, hogy tudta volna, hogyan kezdjen hozzá. "Megfigyeltem őket, ők pedig engem" - mondta. "A súlyom 45 kg-ra csökkent... Aztán egy nap véletlenül félrelöktem néhány hínárt, ami útban volt. Egy delfin figyelte, hogy mit csinálok. Újra félrelöktem. Ismét megfigyelt engem. Megdobtam neki egy halat, hogy megerősítsem a reakcióját. Amikor megint hínárt tolt felém, megint megetettem. Így erősítettem meg a reflexet."

Ezután más tárgyak kerültek a játékba - zsebkendők és labdák. A delfinek megtanultak "apportírozni", mint a kutyák, megtanultak számos gesztust, és reagáltak az emberi beszédre.

Galina és fia két évig éltek egy kétszemélyes sátorban az öböl partján, kemény katonai kiképzés alatt. "Ez azzal járt, hogy éjjel-nappal megfigyeltek, és egy delfin mellett voltak a tengeri karámban. Amikor csak volt egy szabad percem, mozdulatlanul feküdtem, és elkezdtem figyelni. Néha látta, hogy figyelem őt, és olyan dolgokat tett, hogy felkeltse az érdeklődésemet, hogy adjak neki egy halat" - mondta.

Galina Shurepovát a szovjet haditengerészet első női búváraként vették fel, és munkája szigorúan titkosnak minősült. 1967-ben nyitották meg az első szovjet katonai óceanáriumot a Kazacsi-öbölben, és 50 palackorrú delfint hoztak ide. Az 1970-es években több tucat tudományos intézmény csatlakozott a projekthez.

"A delfineket és fókákat számos feladatra képezték ki: helyszínek őrzésére és járőrözésre, ellenséges behatolók likvidálására és bizonyos víz alatti tárgyak felderítésére" - mondta a szevasztopoli óceanárium katonai vezető kiképzője, Vlagyimir Petrusin.

Az ellenséges behatolók "likvidálása" azt jelentette, hogy a delfineket arra képezték ki, hogy letépjék egy búvár búvármaszkját, és a felszínre rángassák. A tudósok sokáig próbáltak gyilkosokat faragni a delfinekből, de a magasan fejlett állatok érzelmileg reagáltak az ilyen jellegű stresszre, és egy-egy támadás után késsel vagy bénító tűvel szabotálták a további műveleteket.

"A delfinek képesek gondolkodni és beszélni, megtapasztalni a szeretetet és a szenvedést. Akár 40 éves korukig is élhetnek, és tüdőfertőzésben vagy szívrohamban halnak meg" - mondta Shurepova.

Kiváló eredményeket ért el, és néhány kiképzési technikáját a mai napig használják a delfináriumokban. Shurepova 40 évig dolgozott a katonai óceanáriumban. Előadóművészek, színészek, kozmonauták és magas rangú tisztviselők jöttek el, hogy megnézzék az általa összeállított bemutatóprogramot. A munka azonban megviselte az egészségét. Nyugdíjba vonulásakor csereízületeket ültettek a lábába, és mankókkal kellett járnia. 2017-ben, 78 éves korában halt meg.

[ rbth.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés