»» ««

Ausztrálok szerint az Endeavour-t találták meg

Külföld

Bejelentették, hogy megtalálták Cook kapitány hajóját, az Endeavourt, és rögtön egymásnak estek a kutatók.

Az Ausztrál Tengerészeti Múzeum vezérigazgatója, Kevin Sumption csütörtökön bejelentette, hogy minden kétséget kizáróan kijelenthető: a brit felfedező, James Cook Endeavour nevű hajójának maradványaira bukkantak 2019-ben, egy ausztrál-amerikai partnerségben folytatott kutatássorozat eredményeként.

A múzeum amerikai partnerszervezete, a Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt (Rimap) azonban rögtön jelezte, még mindig nem bizonyos az azonosított hajóroncs eredete, így az ausztráliai múzeum bejelentése megszegte a 22 éve húzódó nemzetközi projekt szerződését, és közleményében "az ausztrál érzelmeket és a politikát" okolta az elhamarkodott bejelentésért.

James Cook kapitány az Endeavour fedélzetén hajózta körbe a Csendes-óceán déli területét, ahol több fronton is fontos felfedezéseket tett: 1769-ben Tahitin örökítette meg a Vénusz átvonulását, majd egy évvel később Új-Zéland és Ausztrália keleti partvidékének feltérképezése után jelentette be igényét a földrészre Nagy-Britannia nevében. A hajót végül 1778-ban, az amerikai függetlenségi háború idején süllyesztették el brit erők a Rhode Island-i Newport partjainál.

A newporti helyszínen 1998 óta számos 18. századi hajóroncsot megvizsgáltak a régészek, de 2019-ben találtak egy olyat, ami "azonosságot mutat azzal, amit az Endeavourről feltételezni lehet". Az ausztrál fél friss bejelentése után a Rimap vezetője, Kathy Abbass elmondta: "Számos megválaszolatlan kérdés van még, amely boríthatná ezt az elméletet. Ha a tanulmány elkészül, a Rimap felteszi a honlapjára a hivatalos jelentést. Elismerjük a brit származású ausztrálok és az Endeavour közötti kapcsolatot, de a Rimap következtetéseit a megfelelő tudományos eljárás vezérli, nem pedig az ausztrál érzelmek vagy a politika."

Erre egyből jött a válasz, miszerint Kevin Sumption "biztos abban, hogy a bizonyítékok túlnyomó része a Newport Harborben található RI 2394-es hajóroncs helyét azonosítja az Endeavour utolsó nyughelyeként". Kiemelték, hogy a hajó szerkezetének részletei és az egyes maradványok alakzata megegyezett a hajó 18. századi tervrajzain szereplő adatokkal, valamint a levéltári bizonyítékok is ehhez a roncshoz köthetők.

A hajónak nagyjából csak a 15 százaléka maradt fenn, a kutatók így most arra összpontosítanak, hogy mit lehet tenni annak védelméért és megőrzéséért – miközben újabb és újabb tudósok szállnak be a hitelességi vitába.

[ qubit.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés