»» ««

Mesterséges bálnaürülékkel az éghajlatváltozás ellen

Tudomány

A bálnaürülék fitoplanktonok burjánzásának biztosít táptalajt, amelyből halak milliárdjai táplálkoznak.

A bálnák által a tengerbe bocsátott fekália a szó szoros értelmében szerves része a tengeri ökoszisztémának: nemcsak komplett életközösségek alakulnak köré, de ezek még a légköri felmelegedés mértékét is jelentősen befolyásolják. A bálnaürülék fitoplanktonok burjánzásának biztosít táptalajt, amelyből halak milliárdjai táplálkoznak. A fitoplanktonok nemcsak táplálékot jelentenek a magasabb rendű élőlények számára, hanem a légköri szén-dioxid jelentős részét is elnyelik, így hatékonyan csökkentik az éghajlatváltozás negatív hatásait. A kiterjedt bálnavadászat miatt azonban jelentősen lecsökkent az óceánokban a bálnák által a vízbe bocsátott trágya mennyisége, és ennek mind a világtengerek életközösségére, mind a földi éghajlatra végzetes a hatása.

Fotó: Andrew Purdam/©2018 Andrew & Helen Purdam

A brit kormány korábbi tudományos tanácsadója, az immár a Cambridge-i Egyetem Klímaregeneráló Központját vezető David King és hat egyetem kutatói arra vállalkoznak egy nemzetközi projekt keretében, hogy legalább részben pótolják a tengerekből hiányzó bálnaürüléket. Ehhez speciális, egyelőre titkos összetételű mesterséges bálnatrágyát fejlesztettek, amit a projekt keretében az elkövetkező két hónapon belül kezdenek az Indiai-óceán egyes területein tesztelni. A mesterséges bálnaürülékről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy vasban gazdag homokból vagy vulkáni hamuból gyártják majd és gazdag lesz nitrátokban, szilikátokban, foszfátokban és vasban.

A mesterséges bálnatrágyát egy élelmiszeripari melléktermék, a rizshéj felhasználásával készült tutajszerű hordozókon helyezik majd el, hogy a vízáramlat szét tudja hordani a tenger felszínén. A kísérlet pontos kezdőpontját a tengertrágyázásra optimális időjárási viszonyok határozzák majd meg – adta hírül a New Scientist.

A bálnáknak nemcsak az ürüléke, hanem a teljes teste fontos tényezője a tengeri ökoszisztémának. A cetek többnyire a tenger felszínén pusztulnak el, hogy aztán testük aláhulljon a mélybe. A bálnahullás teljes időtartama alatt különféle élőlények profitálnak a hatalmas állat tetemének az alásüllyedéséből, a tengerfenéken pedig élőlények óriási populációi hasznosítják évtizedeken keresztül a maradékot.

Ezt a folyamatot nemcsak az utóbbi száz év kiterjedt bálnavadászata akadályozza, vagy esetenként lehetetleníti el, hanem a halászatnak a mélyebb vizekben való hálós verziója is, amely sokszor jelent halálos csapdát az óriási állatoknak, akik így nem tudják megtenni utolsó útjukat. Még ha segít is valamelyest a tengeri ökoszisztémán, a tengerekből hiányzó bálnatetemek miatt megborult egyensúlyt a bálnaműtrágya egészen biztosan nem tudja a helyére billenteni.

[ Qubit ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés