»» ««

Megmenthető korallokat keresnek a karibon

Tudomány

Térképre vitték a karibi korallzátonyokat, hogy azok túlélhessék a klímaváltozást.

A klímaváltozás rengeteg élőlény és ökoszisztéma túlélési képességeit próbára teszi, de közülük is a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a rengeteg különböző tengeri fajnak otthont adó korallzátonyok. A Nature Conservancy nevű környezetvédelmi szervezet kutatói ezért feltérképezték a különösen fenyegetett Karibi-térség korallzátonyait, hogy felmérjék, mely területeken találhatók a legnagyobb valószínűséggel megmenthető korallok.

A klímaváltozás hatásait legtüzetesebben felmérő IPCC-jelentések legfrissebb kimutatása szerint 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén a korallzátonyoknak várhatóan csak 10–30 százaléka marad életben, az ennél nagyobb felmelegedés pedig drasztikusan csökkenti a túlélési esélyeket. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2014-ben arra figyelmeztetett, hogy megfelelő védelem nélkül 20 éven belül elpusztul a Karibi-térség összes korallzátonya.

Így azon helyek felkutatása és védelme, amelyek "a legígéretesebbek a fontos fajok fenntartására, döntő fontosságú lesz ahhoz, hogy ezek az értékes élőhelyek fennmaradjanak, miközben a bolygó tovább melegszik" – mondta a BBC-nek Iliana Chollett tengerkutató, a friss tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport különböző éghajlati modelleket hasonlított össze, és olyan tényezőket vizsgált, mint a hurrikánok okozta károk vagy a hőstressz. Ezek alapján határozták meg azon korallok listáját, amelyek a klímaváltozással szembeni jobb ellenálló képességük miatt prioritást élveznek a védelem szempontjából.

Mint rámutattak, a tengeri hőhullámok pusztításától leginkább megvédhető korallok túlnyomórészt Kuba északi partvidékén találhatók, de más ígéretes területeket is azonosítottak a célzott védelemre a Bahamák, a Dominikai Köztársaság, Haiti, Jamaica keleti része és Florida állama környékén.

A tudósok azt is megjegyezték, hogy más kutatások eredményeivel összhangban az ő kutatásuk is azt mutatják, hogy a korallzátonyok nem élik túl a 2 Celsius-fokos felmelegedést, vagyis sürgősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy fennmaradhassanak ezek a tengeri ökoszisztémák.

[ Qubit ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés