»» ««

Találtak egy „sárga utat” a Csendes-óceán mélyén

Tudomány

Az óceán mélye rengeteg bizarr csodát rejt, köztük olyat is, ami ismerős lehet például az Ózból.

Az E/V (Exploration Vessel) Nautilus egy kutatóhajó, amelyet az Ocean Exploration Trust üzemeltet. A 64 méter hosszú jármű nem egy mai csirke, 1967-ben készült, viszont a legmodernebb felszerelést kapta a mély-óceán tanulmányozásához – ami alatt a fizikai és kémiai oceanográfiával, geológiával, biológiával és olykor régészettel kapcsolatos adatgyűjtés kell érteni. A kutatás két fázisban történik, elsőként többsugaras szonárral és egyéb rendszerekkel felderítik az óceán aljzatát, majd az érdekesebb helyeket két távirányítású eszközzel (Hercules és Argus) meg is közelítik.

A mostani expedíciót az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) finanszírozza, és a kutatás fő célja, hogy mintákat gyűjtsön az óceánfenék hegységeiből, hogy ezek geológiai eredete és kora meghatározhatóvá váljék – és ezzel az északnyugati Hawaii-szigetek kialakulását is jobban megérthessük. Ám a biológiai összetételt is vizsgálják, a remények szerint pedig gazdag korall- és szivacs-életközösségeket is találnak majd a kutatási területen.

A lenti videón megtekinthető vizuális vizsgálat során a kutatók visszatértek a 2021-es expedíció helyszínére, a Papahanaumokuakea Marine National Monument (PMNM), természeti védettség alatt álló helyszín területére, méghozzá azért, hogy tisztázzanak egy rejtélyt. A mélyben található hegyláncban ugyanis található egy törés, aminek az eredete nem ismert, miközben a hasonló vulkánláncok általában lineárisak és megszakításmentesek – kérdés tehát, hogy a "törést" milyen geológiai folyamatok okozhatták.

Éppen tehát a Liliʻuokalani-gerinc ősi hegységeinek a vizsgálata zajlott, amikor a csapat a merülő eszközre szerelt robotkarral megpróbált mintát venni a mangánkéregből – ezt némi siker is koronázta. A minta rögzítését követően az eszköz továbbhaladt, de aztán rátalált egy meglepően száraznak tűnő szakaszra, ami mintha csak egy macskakőből rakott út maradványa lett volna. Ez tehát az a bizonyos "sárga út", ami az Óz, a csodák csodája című filmből lehet ismerős egyeseknek, de akár egy elpusztult, ősi civilizációt is idézhet. Az egyik kutató viccesen meg is jegyzi, hogy biztosan ez az út vezet Atlantiszba.

Ilyesmiről sajnos nincs szó, ezt a repedezett réteget vulkáni folyamatok alakították ki – az azóta hialoklasztitként beazonosított réteg egy olyan vulkáni kőzet, amely a nagy energiájú kitörések következtében jön létre, és azért néz ki úgy, mintha macskakövekből állna, mert idővel a többszöri felmelegedés és lehűtés következtében megrepedt, mivel a térségben folyamatosak voltak a kitörések.

Talán nem egy Óz, és nem is egy Atlantisz, de a Nautilus YouTube-csatornáját ettől független érdemes követni az óceánkutatás rajongóinak, és úgy általában bárkinek. Mint az IFLScience írja, a múlt hónapban a csapat például egy fejetlen csirkeszörnyet (valójában igen bizarr megjelenésű tengeriuborkát) talált.

[ raketa.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés