»» ««

Különös mintázatot talált a NOAA expedíciója

Tudomány

Hogy mi ez a szabályosan sorakozó lyuksorozat az Atlanti-óceán mélyén, azt a kutatók sem értik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) expedíciója valami igazán szokatlan dologba futott bele az Atlanti-óceán fenekén – számol be róla a Phys.org.

A 2022. májustól szeptemberig tartó, a NOAA és partnerei által szervezett Voyage to the Ridge 2022 három óceánkutatási expedíció sorozata a NOAA Ship Okeanos Exploreren, amely térképezési műveleteket és távvezérelt jármű (ROV) merüléseket foglal magában, hogy alapinformációkat gyűjtsön a Charlie-Gibbs-törési zóna, a Közép-Atlanti-hátság és az Azori-fennsík alig ismert mélytengeri területeiről. Az Atlanti-óceán észak-déli irányú hosszában átívelő, 16 000 kilométeres Közép-Atlanti-hátság (MAR) a világ leghosszabb hegylánca, és a Föld egyik legjelentősebb geológiai formációja. Nagy része a víz alatt található, ami miatt jelentős hányada feltáratlan.

Jelenleg még az expedíció sorozat második fázisa zajlik: július 9. és július 30. között térképezési műveleteket és merüléseket hajtanak végre a ROV rendszerek segítségével a Közép-Atlanti-hátság (az Azori-szigetektől északra) és az Azori-fennsík felfedezésének a céljából. Az expedíció a következő, harmadik fázissal zárul: augusztus 6. és szeptember 2. között ROV- és térképészeti műveleteket hajtanak végre az Azori-szigetek-fennsíkra és a Közép-Atlanti-hátságra (Azori-szigetektől délre) összpontosítva. A ROV merülések 250 és 6000 méter közötti mélységig terjedhetnek.

A képen látható lyuksorozatot a második fázisban, július 23-án szúrták ki, és mint a Phys.org cikke fogalmaz, a lyukak majdnem szabályos vonalakká, vagy nyomvonalakká, esetleg képi "dizájnná" állnak össze.

Maguk a kutatók sem értik teljesen, hogy milyen élőlény vagy folyamat alakíthatta ki ezeket a lyukakat, bár a képek alapján annyit megállapítottak, hogy ezeket áshatta valami. A NOAA megemlítette azt is, hogy számos ilyen "szublineáris" lyukhalmazt figyeltek meg az üledékben, sőt ezeket a lyukakat már korábban is jelentették a régióban, de az eredetük továbbra is rejtély. A július 23-ai merülés során a ROV körülbelül 3 kilométer mélységet ért el, miközben egy, az Azori-fennsíktól északra található vulkánt tanulmányozott. A NOAA fotóin az is látszik, hogy a lyukakon kívül a felszín sima üledékes aljzat – a hivatal pedig a lyukak beazonosításához a civilek segítségét kérte, ám megnyugtató válasz eddig nem érkezett.

[ Rakéta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés