»» ««

Hajó gázolt búvárt

Külföld

Egy új-zélandi hajó vezetőjét 16 000 új-zélandi dollár megfizetésére kötelezték, miután figyelmen kívül hagyta a búvárra figyelmeztető zászlót.

Az eset 2022 januárjában történt Little Barrier Island közelében, az Északi-sziget északkeleti partjainál lévő vadon élő állatok védelmére szolgáló területnél. A vádat emelő Maritime New Zealand szerint Shane Hollinger a Rain Or Shine nevű, 5 méter hosszú hajót a megengedett sebesség kétszeresénél jóval nagyobb sebességgel vezette.

Hollinger áldozata a vízben volt más búvárokkal együtt egy AWOL nevű, 7 méteres, aucklandi búvárhajóról, amelynek kapitánya kitűzte a búvárzászlót, hogy figyelmeztesse a többi hajót. A zászlótól számított 200 méteren belül 5 csomós sebességkorlátozásnak kellett volna érvényesülnie, de bár a Rain Or Shine a kezdeti 18 csomós sebességről lelassított, még mindig 10-13 csomós (akár 15 mérföld/órás) sebességgel haladt a búvárzónában.

A szemtanúk szerint az AWOL kapitánya és a többi búvár a fedélzeten megpróbálta felhívni Hollinger figyelmét a veszélyre, de ő nem engedelmeskedett. Ekkor egy csattanást hallottak, és látták, hogy a búvár felbukkan és segítségért kiált. A búvár agyrázkódást szenvedett és vágásokat ejtett a fején.

Hollingert most az Aucklandi Kerületi Bíróságon a tengeri közlekedésről szóló törvény alapján életveszélyes hajó üzemeltetéséért elítélték. A büntetés 3600 dolláros pénzbüntetésből állt, emellett 10 000 dolláros kártérítést fizetett a búvárnak az érzelmi sérülésekért és 2429 dollárt a következményes károkért.

"Ez teljesen elkerülhető volt, és szükségtelenül komoly sérülésveszélynek tett ki egy búvárt" - mondta Jason Lunjevich, a Maritime NZ szabályozási műveleti vezetője.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés