»» ««

Hajóroncs San Francisco belvárosában

Egyéb

Az 1800-as évek első évtizedeiből, az Aranyláz korából származó hajóroncsra bukkantak San Francisco belvárosában egy lakópark építésének kezdetekor.

A hajó első darabjait a múlt héten találták meg, amikor megkezdték a helyszínen a 650 lakásból álló lakópark alapozási munkálatait. "Ez fantasztikus. Mindenki nagyon izgatott. Megéri hát elvinni ezt a sok iszapot" - mondta el a leletről James Allan régész, aki a hajó maradványainak feltárását, szétszedését és elszállítását felügyeli. San Francisco városa, a kivitelező cég és az illetékes régészeti hatóság korábban ugyanis közös megállapodást kötöttek arra, hogy ha a beruházás során történelmi emléket találnak, akkor azt értékének megfelelően kezelik majd. A most megtalált hajó - bármennyire is szerették volna - nem tartalmaz kincseket, így Allan szerint "csak" feltárni tudják majd. "A hajó elszállítása azonban csak részleges lesz: amit a Folsom Street vonaláig találnak, azt kiemelik, míg a hajó többi részét, így a teljes tatot is a földben hagyják" - mondta Allen. Az építkezésről a maradványok a szomszédos raktárba kerülnek, ahol katalogizálják és elemzik őket, majd innen kerülnek tovább a múzeumba.

Ez azonban nem az első hasonló lelet. A város gazdasági központja például egy tengeri temető felett fekszik, ahol több száz hajóroncs található a földben, mivel régen még tenger borította ezt a területet. A San Francisco-öböl és a környező partok vonala évszázadokig híres hajótemető volt, ugyanis a tagolt partszakasz nagyon nehézzé tette a navigálást. Mostanra azonban a tenger visszahúzódásával ez a terület a belváros szerves része lett.

A hajót valószínűleg az aranyláz elmúltával a 19. század közepén hagyták magára. Az 1850-es években ugyanis körülbelül 600 elhagyatott nagy lakóhajó ringott San Francisco kikötőjében, melyeket tulajdonosaik vagy eladtak, vagy egyszerűen felgyújtottak, mikor a kontinens közepére mentek aranyat keresni - mondta el Wolfgang Schubert, San Francisco egyik történelmi városnéző túrákat vezető történésze a Reutersnek.

Vannak azonban már mostanra is gondosan feltárt hajóroncsok, melyeket bárki megtekinthet: ennek legékesebb példája az új városi vasúti alagút, ahol a Market Street és az Embarcadero kereszteződésénél egy teljes hajóroncsot őriztek meg úgy a földben, hogy az látható legyen.

[ Múlt-kor ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés