»» ««

FA&mi Power LED 40 teszt

Felszerelések

Egy átlag búvár számára a búvárlámpa szól hallatán halogén izzós-akkumulátoros, vagy elemes fénykibocsátó eszköz képe ugrik be.

Ám a közelmúltban megjelent a H.I.D. technológia, és egy ideje hallani arról is, hogy néhányan a LED technológiát próbálják alkalmazni. Ez utóbbi használhatóságát sikerült élesben teszteltünk.

A búvárkodásban egészen mostanáig a LED (fénykibocsátó dióda) technológia ismeretlen volt, de úgy néz ki, erre a területre is kezd betörni, amióta elkezdtek egyre nagyobb fényerejű, fehér LED-eket gyártani. Vitathatatlan előnye az egészen kis energiafelvétel és a hófehér fény, amely tulajdonságok nagyon vonzóvá teheti ezeket a lámpákat.

Az általunk tesztelt Power LED 40 az olasz Fa&mi cég lámpája, 3 azaz három darab 3 wattos LED-et tartalmaz csupán, és a katalógus szerint a szükséges 4 db ceruzaelemmel összesen 8 órát világít, mégpedig 3 órát 100 és 70 százalék közötti teljesítménnyel, ezután 3 órát 70 és 50 százalék, 2 óráig pedig 50 és 30 százalék közötti teljesítményt produkálva.
Színhőmérséklete a hagyományos halogén izzók nagyjából 3000 Kelvinjéhez képest 5-6000 Kelvin, ami a megszokott sárgás-meleg fényhez képest hideg, nagyon fehér fényt jelent.
A lámpa mindössze 60 deka a felszínen, a jól ismert Technisub Lumen 4-hez hasonló méretű, ám annál kissé tömzsibb talán. Az adatok szerint 12 fokos szögben világítja meg a környezetünket. Bekapcsolása mágneses relével történik - eggyel kevesebb beázási lehetőség. Alap kiszerelésben 4db AA méretű ceruzaelemmel megy, de manapság már igencsak olcsón lehet nagy kapacitású AA méretű akkumulátort és hozzá való töltőt venni, úgyhogy nyugodtan tekinthetünk rá akár akkus lámpaként is.
A cég termékpalettáján több kisebb kézi és nagyobb, videó lámpa teljesítményű is található, a Power LED 40-es a palettájukról egy közepes fényerejű változat.

Sötét szobában bekapcsolva tényleg döbbenetesen fehér fénye van, elég jól is világít, már csak az volt a kérdés, víz alatt mit produkál. A felszín közelében nem volt látványos, hiszen ott egyébként is sok a fény, de a 30-40 méteres mélység sötétjében fura volt látni a még mindig fehér fényfoltot. Tényleg van valami ebben a magas Kelvin számban! A lámpa kényelmesen elfér a jacket zsebében, kis csuklópántot adnak hozzá, hogy ne veszítsük el. Kiválóan használhatónak bizonyult amikor üregekben úszkáltam, vagy csak a szokásos bevilágítási feladatok voltak. Sajnos éjszakai merülésen nem tudtam kipróbálni víz alatt, de az addigi teljesítményt látva nyugodtan ajánlom, bőségesen elég lesz.
Egy furcsaságot találtam csupán, a típusjelzést. A 40-es szám nem tudom mire utal, de nem a 40 Watt fényerőre, mert annyit szerintem nem tud. Ez persze nem az jelenti, hogy gyenge fényereje lenne, sőt, nagyon erősen világít, de a kontroll 35 Wattos halogén izzónál is egy picit halványabbnak éreztük.
Ne feledjük el, hogy mivel ez a lámpa hideg fénnyel dolgozik, bátran használható a felszínen is mondjuk a merülés előkészületeinél, ellentétben a hasonló teljesítményű halogén izzósokkal, amiket kizárólag vízben lehet működtetni a termelt hő elvezetése miatt.

Összefoglalva a benyomásaimat: szerintem ez nagyon kellemes kis lámpa. Lenyűgöző, hogy a 3 LED micsoda fényt képes a víz alá varázsolni, főleg ha azt nézzük, hogy mindezt 4 db ceruzaelem és nem 1 kilónyi akkumulátor segítségével teszi. A LED technológia folyamatosan fejlődik, egyre erősebb fényűek készülnek, és ha beszáll a "bizniszbe" az autógyártás - márpedig be fog -, akkor meg vagyok győződve, hogy ez a jövő útja. Lehet 5-10 év múlva már csak LED lámpák lesznek?

A FA&mi Power LED 40 lámpát az Aquanauta búvárboltból kaptuk tesztelésre, ahol meg is vásárolható, köszönet érte.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés