»» ««

Kitáblázzák a roncsokat Norvégiában

Külföld

A kulturális örökség védelméért felelős hivatal sajátos programba kezdett, amikor a történelmi jelentőségű helyeket a táblákkal jelölték meg - a víz alatt.

A remények szerint a táblák visszaszorítják a vandalizmust és a lopkodást. 30, Norvégia déli részén található roncs mellett lesz majd látható a közismert táblat, hogy a búvárok számára egyértelművé tegye, hol is merülnek.

Az első jelzést Vest-Agder megye egyik roncsnál tették ki. Természetesen a táblák rozsdamentes acélból és titániumból készültek, hogy ellenálljanak a tengervíznek. 10-30 méter között lesznek majd, olyan roncsok és rakományuk mellett, amelyek esetleg megmozgathatják a szuvenírvadász búvárok fantáziáját.

A Norvég Tengerészeti Múzeum archeológusa, Pal Nymoen elmondta: "Általában nem hozzuk nyilvánosságra a most kitáblázott roncsok pontos helyzetét, hogy ne vonzzuk oda az arra fel nem hatalmazott búvárokat. De talán ezek után, ha mégis rábukkannak valamelyikre, a táblák láttán megértik, hogy békén kell hagyniuk a roncsot."

Per Vangsoy, a norvég búvárszövetség vezetője elmondta, a projektet izgalmasnak találják: "Egyértelműen támogatjuk víz alatti kulturális örökségünk védelmét. Ám meg kellene engedni, hogy megnézhessék az embereket a roncsokat. Ezért ellene vagyunk a tiltásnak bizonyos helyeken. Fontos lenne velünk is egyeztetni a táblák elhelyezésekor, hiszen mi vagyunk a víz alatti világ látogatói."

A hatóságok is bíznak az együttműködésben a helyi búvárokkal. Megkérték őket arra is, hogy kísérjék figyelemmel a táblák állapotát, amelyeket műszerekkel is felszereltek, így információkat kapva az aljzat változásáról vagy az erózióról.

Mindenesetre a program egyelőre még csak előfutára egy komolyabb tervnek. Pal Nyomen úgy fogalmaz, "abban bízunk, hogy nemzeti szintre is kiterjeszthetjük legfontosabb roncsaik védelmét, és ez a mostani csak az első lépés, amiből tapasztalatot szerezhetünk, és megismerthetjük a búvárok reakcióját."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Norvégia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés