»» ««

A sínai vízumról

Vörös-tenger

Egyiptomba utazáshoz vízumot kell vennie minden magyar állampolgárnak, nemrég viszont bekerült a köztudatba egy ingyenes lehetőség, a "sinai visa".

Mint minden arab országnak, Egyiptomnak is kötelező vízum egyezménye van Magyarországgal. Ez egyszerűen annyit tesz, hogy akár mi megyünk oda, akár egy egyiptomi jön ide, vízum nélkül nem léphet be az országa. A vízum költsége beszerzési forrástól függ, utazási irodáknál, az egyiptomi követségen, illetve az egyiptomi repülőtéren is megvásárolható több ezer forintért.

Idén lehetett először hallani az úgynevezett Sínai vízumról, ami ingyenesen elérhető annak, aki a Sínai-félszigetre utazik (tehát a Sharm El-Sheikh -i vagy tabai repterére érkezik). Ez a lehetőség sokak szemét felcsillantotta, hiszen ingyenes, de vigyázzunk, mert a vízum csupán korlátozott lehetőségeket biztosít!

Az ingyenes sinai vizummal kizárólag a Sínai félszigeten tartózkodhatunk, tehát például egy Kairó vagy Luxor látogatás már nem lehetséges. A tartózkodás időtartama maximum 14 éjszaka.
Búvárok számára a fentiek nem is jelentenének gondot, viszont a hajózás is korlátozott. A népszerű Ras Mohammad nemzeti park és a Thistlegorm roncs meglátogatása ugyanis ezzel a vízummal nem lehetséges.
Olcsóbbá tehetjük viszont a dahabi nyaralásunkat, ugyanis a sínai vízummal bátran merülhetjük a kedvelt parti helyeket, illetve a tájékoztatók nem említik a Tiran-szorost tiltott helyként, tehát úgy tűnik, oda kihajózhatunk.
Ez a vízum hasznos lehet azon kísérő családtagjaink számára is, akik a szállodában kívánnak pihenni, csupán arra figyeljünk, hogy ha hajókázni szeretnének, akkor lehetőleg helyi, ún. "local" helyre menjünk, és ne a tiltott helyekre, illetve ne akarják a kontinensen található nevezetességeket meglátogatni. Szerencsére a színes kanyon, a St. Katherina kolostor, és egyéb programok azért a "parthoz ragadtakat" is el tudják szórakoztatni, ha unatkoznának a hotelben, amíg mi a tenger élővilágában gyönyörködünk.

A magyar lelemény persze ilyenkor is dolgozik, "nem viszem magammal az útlevelet, és akkor nem tudják milyen a vízumom" - gondolhatnánk. Nos, nem árt tudni, hogy a vízum bevezetése óta fokozottan figyelnek az útlevelekre, gyakorlatilag a hajóra sem szállhatunk fel ellenőrzése nélkül, és a vizen is bármikor elkérhetik. Egy arab országban összeakasztani a bajszunkat a hatóságokkal pedig nem biztos, hogy a jó értelemben vett extrém élmény kategóriába tartozik.

A sínai vízum a sharmi vagy tabai repülőtéren szerezhető be, "sinai visa" néven kell kérni.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés