»» ««

Módosul a Merülési Szabályzat

Magyarország

Megtisztelő meghívásnak eleget téve részt vettünk a Magyar Búvár Szakszövetség CMAS Oktatói kollégiumának ülésén, ahol a szabályzat pontjait vitatták meg.

Gyakran felmerül a kérdés, mi is a jelentősége az átlagbúvár szempontjából a Merülési Szabályzatnak. Mint azt beszélgetőtársainktól, Zelenák Józseftől és Sopronyi Richárdtól megtudtuk, egyrészt útmutatást ad merülések lebonyolításához a búvárok számára, másrészt pedig egyfajta igazodási pont a merülésvezetők, oktatók számára. A Merülési Szabályzat hivatalos besorolása ugyanis szakhatósági irányelv, azaz vizsgálatok során, bíróság előtt ezt veszik alapul a felelősség megállapításakor. Tehát ez a szabályzat nem valaki ellen készül, hanem éppen ellenkezőleg, hogy mindenki számára legyen egy kézzel fogható irányelv, amelynek szabályait betartva egy vizsgálat során nem találhatják felelősnek.

A tavalyi eljáráshoz hasonlóan, most is a komoly hazai szervezetek részéről kértek fel tapasztalt oktatókat a közös munkára, így a szabályzat nem egy szűkebb csoport (az MBSZ vagy a CMAS oktatók) véleményét tükrözi, hanem konszenzuson alapul. Az idén életbe lépett szabályzat módosítását alapvetően az indokolja, hogy a mostani teljesen összhangban lesz majd az EU-szabványokkal. Mindez azt jelenti, hogy a magyar Merülési Szabályzatra támaszkodva külföldön is biztonsággal lehet merüléseket tervezni. Természetesen a búvároknak be kell tartani minden ország saját törvényeit és előírásait, de - főleg a hivatásos búvárok - saját érdekükben nem hagyhatják figyelmen kívül a magyar előírásokat sem. Aki mondjuk akár a mostani szabályzatot átolvassa, rájöhet, hogy nem tartalmaz ésszerűtlen vagy életszerűtlen megkötéseket, mint ahogy nem bírálja felül az egyes rendszerek előírásait sem, és úgy tudjuk, ezen a téren a jövőben sem lesz változás.

Amint az egyeztetések lezárultak és nyilvánossá válik az új Merülési Szabályzat, honlapunkon hírt adunk róla.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés