»» ««

Megjelent a 2005 téli Submarine Búvármagazin

(Hirdetés)

Megjelent és az előfizetőknek postázásra került a SUBMARINE Búvármagazin legfrissebb száma. Ízelítőként a főszerkesztő lapindító cikkét és a tartalomjegyzéket közöljük.

SUBMARINE Búvármagazin VI. évfolyam 6. (26.) szám (2005 december - 2006 január)

Kedves Submarine Olvasó!

Nyolc évvel ezelőtt egy barátom kitartó unszolására vettem erőt magamon, és elhatároztam: lemegyek az uszodába, és megnézem, mit csinálnak a "búvárpalánták". Barátom, végzett búvárként -- ennek a titulusnak minden előjogával -- szakszerűen magyarázta nekem a különféle felszerelések és kütyük nevét és funkcióját, én pedig csak pislogtam és bólogattam, mintha minden olyan egyértelmű lenne. Csakhamar "próbamerülésre" felszerelkezve, 20-25 kilóval nehezebben, nem túl bátor léptekkel haladtam a medence széle felé. Kell ez nekem? Hogy nézek ki? Sokat nem vívódhattam, mert néhány pillanat múlva egy nem egészen szabályos csobbanást követően már a medencében is voltam, boldog mosollyal konstatálva, hogy békésen lebegek a vízfelszínen. Fejemet a vízbe dugtam, mellényemből engedtem egy kis levegőt, és elkezdtem süllyedni. Két órán keresztül élveztem az uszoda vize által nyújtott súlytalanságot, noha delfinek, teknősök és bohóchalak helyett leginkább csak a medence burkolatának mozaik lapocskáival tudtam barátkozni. De arra kiváló volt ez találkozás, hogy ettől a pillanattól kezdve eljegyezzem magam a búvárkodással.
Ekkortájt Násfay Béla, -- aki most szerkesztőtársam a lapnál -- már sokadik trópusi búvártúráján volt túl, számos kiváló cikket és könyvet publikált, és most a SUBMARINE olvasóinak egy 10 évvel ezelőtti hamisítatlan nomád búvárkalandját meséli el, útitervet adva kizárólag "megszállott" búvártársaknak. Valószínűleg nem vár könnyed út arra a búvárra sem, aki a Vörös helyett az Adriát választja, annak is a déli "csücskét", Montenegrot, legalábbis, ha Szerbián és Bosznián keresztül próbál uticéljához eljutni. Csonka Judit nyári kálváriáját azért sikerült enyhítenie néhány remek merüléssel.
Schütz Gabival, -- aki azóta szintén szerkesztőtársam -- egy barlangi búvártanfolyamon ismerkedtem meg, és oktatónkra hosszasan várakozva volt időnk beszélgetni. A csoportban talán egyedüli hölgyként meglepő volt, hogy milyen őszinte érdeklődéssel és izgalommal tekint a barlang világa felé. Hogy mennyire rabul ejtette a barlang misztikuma, az kiderül a bámulatos isvernai cseppkőbarlangban tett látogatásának leírásából.
Vannak persze olyanok is, akiket a mélység nyűgöz le. De ennyire? Francia barátunk, Pascal Bernabe személyes találkozásainkon is lelkesen mesélt merüléseiről, de most valami egészen elképesztő teljesítményt produkált azzal, hogy 330 méter mélyre "keveredett". Világrekordokban így most sem volt hiány. "Ügyeletes" bajnokunk, Herbert Nitsch például 172 méterre merült egy levegővétellel.
Beszámolunk arról az örömteli eseményről is, hogy ismét búvárfotós vitte el a pálmát a természetfotósok versenyében, így portfolió rovatunkban ez alkalommal a győztes, Előd László fotóiban gyönyörködhetünk.

Minden kedves olvasónknak kellemes ünnepeket, élményekben és merülésekben gazdag új esztendőt kívánok!

Herold István
főszerkesztő


Tartalom

Kiskapu a búvárparadicsomba - Exkluzív lehetőség megszállott búvároknak
Tanuljunk búvárkodni! - Tanácsok "újszülött" búvároknak
Érdekességek Neptun isten birodalmából - "Romantikus" történet egy szivacsbörtönről
Tappancs, pipa, hallátó - Lázad a szervezet
Az "U-976-os dosszié"
Montenegro női szemmel
Atlantisz, az elveszett világ
Isverna, a barlangi kalandtúra
Barátok közt - Beszélgetés Kiss Ramónával
Megalakult az első magyar búvárbázis lánc Egyiptomban
WR1 hadművelet - Világrekord született a készülékes merülés történetében
A repülőhal visszatért
Irodalmi ásatások búvároknak - "A búvársisak birodalma"
SUBMARINE Híradó
Kis hírek a Nagyvilágból (a divecenter.hu rovata)
Az év Természetfotósa
A National Geographic Channel filmbemutatói
Portfolió - Előd László
A búvár könyvespolcára
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés