»» ««

Az első találkozás a DIR-rendszerrel

A búvárkodásról

A magyar búvárok közül is egyre többen érdeklődnek a technikai merülések után. Ennek az igazán különleges világnak saját szabályrendszere van, különböző irányzatokat követve lehet megtenni az első uszonycsapásokat.

Az első ismerkedés jegyében volt alkalmam belepillantani abba, mi is zajlik a DIR Fundamentals tanfolyamon.

A GUE (Global Underwater Explorers) jellegzetessége, hogy szervezetként nem a tömegtermelésre törekszik, messze száz alatt van oktatóinak száma az egész világon, a legmagasabb szintű technikai tanfolyamokat pedig alig páran tarthatják. A DIR Fundamentals viszont még nem a technikai búvárkodásról szól igazán. Akár Open Water minősítésű búvárok is részt vehetnek rajta, mint azt a tanfolyamot tartó Achim R. Schlöffeltől később megtudtam. Mielőtt azonban beszélgettünk volna, a víz felszínéről lebegve, légzőcsővel figyeltem, mi is történik a medence alján. A tanfolyam három résztvevője gyakorlatokat hajtott végre, különböző úszástípusokat gyakoroltak, illetve egyéb feladatokat kellett bemutatniuk. Valamennyi gyakorlatot videóra rögzített Achim magyar segítője, Fazekas Tibor.

A felszínen aztán elkezdtünk beszélgetni a német oktatóval. Szó esett arról, mi is a DIR, ami a Doing It Right (Jól csinálni) szavak rövidítése, hol találták ki, és miért. Mint megtudtam, az Amerikában a hetvenes-nyolcvanas években egyre népszerűbbé váló barlangi búvárkodásban elterjedt az, hogy a búvárok "a biztonság kedvéért" egyre több és több felszerelést vittek magukkal a víz alá, ám ennek ellenére növekedett a búvárbalesetek száma. Ekkor döntöttek úgy néhányan, hogy teljesen áttekintik az addig használt felszerelés-konfigurációt, leegyszerűsítettek mindent amennyire csak lehetett, és minden helyzetre kiterjedő szabályrendszert dolgoztak ki. Ezek a meglehetősen szigorú szabályok pedig a valóságban is használhatónak bizonyultak, és váltak egyre inkább elterjedtté a technikai búvárok között. Manapság már igen sok víz alatti felfedező híve a DIR-nek, a GUE pedig azért jött létre, hogy a DIR-képzést tanfolyamok keretén belül valósítsa meg.

Megnézhettem a parton a DIR-rendszerű felszerelés konfigurációt. Az acél háttámlás, hátlebegtetős BCD, a hosszú tömlős reduktor már ismerősek voltak a képekről, Achim pedig gyorsan meg is válaszolta felmerülő kérdéseimet, hiszen ez az egész dolog egy rendszer, filozófia, amelynek elemei összefüggenek. Állítása szerint annak ellenére, hogy a barlangi búvárkodásban rejlenek a DIR gyökerei, akár a legátlagosabb kedvtelési merülések is élvezetesebbek a nagyobb képzettség birtokában, vagy DIR-rendszerű felszereléssel. A Fundamentals tanfolyam azt az alapozást szolgálja, ami a legtöbb tanfolyamból kimarad.

Mindez persze csak elmélet, éppen ezért a tanfolyam résztvevőit is megkérdeztem, milyen tapasztalatokat szereztek. Képzettségük elég változatos volt, haladó búvár és oktató is volt közöttük, de azt egybehangzóan mondták, hogy távlati céljuk a technikai búvárkodás, ezért vágtak bele. Bár azt mondták, nagy újdonságot nem tanultak, mindannyian ki tudtak emelni pár olyan apróságot, amit itt hallottak először. Ám ezek után együtt megnéztük a víz alatti felvételeket, és Achim folyamatosan kommentálta a gyakorlatokat. Kiderült, hogy a búvárok által jónak érzett mozdulatok a felvételen már egyáltalán nem tűntek tökéletesnek, és erre mindig rá is mutatott az oktató. A búvárok csendben nézték a videót, közben pedig talán már az járt a fejükben, legközelebb mire fognak a legjobban koncentrálni a hátrafelé úszás vagy a dekóbója-fellövés végrehajtásakor. Egyikük a nap végén meg is jegyezte: ez a tanfolyam szerénységre tanítja.

Természetesen Achimmal beszélgettünk a technikai búvárkodásról is. Elmondta, szerinte ezt már egyáltalán nem kell mindenkinek űznie. A tanfolyam előtt, ha csak lehet, személyesen beszélget a jelentkezőkkel, és jelentős részüknek már ekkor búcsút int. A tanfolyamokon egyáltalán nem biztos az, hogy sikeresen végeznek a búvárok, sokan mennek vissza egy kis pótlásra, de a kártya sem tesz senkit felkészültté. Az elv az, hogy a tanfolyam végeztével nem befejeződik, hanem elkezdődik a technikai búvárrá válás, hiszen a pár nap alatt csak arra tud rámutatni az oktató igazán, hol kell még fejlődni. Nem céljuk, hogy mindenki DIR-búvár legyen, de hisznek a merülési módszereik biztonságos voltában. A szigorú szabályok miatt pedig élvezhetik annak előnyét, hogy két, a világ bármelyik sarkából érkezett búvár ismerni fogja a másik felszerelését és merüléstervezési módszereit egy közös merülés során. Bizonyos elemeit a rendszernek még azok is átveszik, akik egyébként nem hívei a DIR-nek. A fizikai felkészültséggel kapcsolatban is vannak DIR-előírások, ehhez annyit fűzött hozzá Achim, hogy még egy egyszerű sportbúvár is kerülhet olyan helyzetbe például áramlásban, hogy valóban szüksége lenne az erőnlétre, ezért indokolt odafigyelni rá. A technikai búvárkodásban pedig mire lehet számítani attól a búvártól, aki még a saját felszerelését sem bírja el, vetette fel.

Kíváncsi voltam rá, Achim milyen merülési tapasztalatokkal rendelkezik, egyáltalán hogy került kapcsolatban a DIR-filozófiával. Nos, több ezer merülése van, ebből igen jelentős számú kevertgázos, technikai merülés. Elmondta, hogy számára az igazi kalandot a felfedezés jelenti, a merülés olyan roncsoknál, ahol még senki más nem járt, és volt is már ilyen élményben része. De hozzátette, ugyanúgy tudja élvezni a búvárkodást a Karib-tengeren, sekély, meleg vízben is, szenvedélyes fotós - persze ilyenkor is ragaszkodik a DIR-előírásokhoz. Mint elmondta, az első alkalommal nem is nagyon érdeklődött a dolog iránt, hiszen már tapasztalt búvár volt, amikor szinte mindent az alapoktól kezdett újra, de nem bánta meg, hogy ezt az utat járja. Neki a DIR a gyakorlatban is bevált, semmi indoka nem lenne valami mást módszert keresnie. Mivel nem titkos, hogyan merülnek, az interneten megtalálható a felszerelés-konfiguráció, vagy a DIR Fundamentals gyakorlatairól készült videók.

Számomra nyilván kevés volt ez a délután ahhoz, hogy belelássak abba, mi igazán jó vagy rossz a DIR-ben. Viszont az kiderült, ez is egy út -bár nem a legkönnyebb, de az egyik legelismertebb- a technikai búvárrá váláshoz. Kedvtelési búvárként pedig számomra az a nagy tanulság, hogy mindig van lehetőség a tanulásra, fejlődésre. Én ez alatt az egy délután is láttam pár új dolgot - azt hiszem, ha legközelebb uszodába megyek, kipróbálom a hátrafelé úszást...

GR

Kapcsolódó linkek:
the-inner-space.com - Achim honlapja letölthető videókkal
Global Underwater Explorers


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés