»» ««

Mesterséges szigetet építenének Portugáliában

Egyéb

Egy holland üzletember 1,5 milliárd dolláros beruházással Európa első, mesterséges szigetre épített üdülőhelyét valósítaná meg.

A tervek szerint víz alatti hotel és kaszinó is helyet kapna a 100 hektáros, a parttól 300 méterre levő szigeten Vale de Lobo közelében. Az is az elképzelések része, hogy víz alatti alagút kösse össze a szigetet a szárazfölddel, mondta el a befektető, Sander van Gelder. Hozzátette, hogy a turizmusfejlesztésben érdekelt portugál kormányzat kedvezően reagált az ötletre. Van Gelder álszerénység nélkül úgy fogalmaz: "ez az izgalmas projekt az egyik leginnovatívabb terv a világon". Szerinte növelni fogja a turizmus bevételeit, ráadásul megkíméli Algarve partjait, így azok továbbra is hozzájárulhatnak a régió turizmusra épülő gazdaságának bővüléséhez.

2003-ban Algarve régió bevételeihez 45 százalékkal járult hozzá a turizmus. Portugália a világon a tizenhatodik legnépszerűbb úticél volt ebben az évben 11,7 millió látogatóval, ami így az ország nemzetgazdaságának 8 százalékot produkáló ágazata lett.

A szigetre a már említettek mellett kikötő, golfpályát, helikopter-leszállóhelyet, és akár 1,000 nyaralót terveznek. Van Gelder szerint a szárazföld erózióját is akadályozhatja a sziget, így környezetvédelmi célt is szolgál. A környezetvédők egyike, Helder Spinoza azért megjegyezte, minden ilyen ötlet megvalósítása előtt szükség van hatástanulmányra: "Látnunk kell a tengeri ökoszisztémára gyakorolt hatást, hiszen ez igen jelentős beavatkozás a természetbe."

Van Gelder, aki a Vale de Lobo vállalkozásait tömörítő szervezetnek is elnöke, a partok újjáépítését tervezi 400,000 köbméter homokkal ez év márciusában, de a szigetet tartja a végleges megoldásnak. Egy holland cég, a Koninklijke Boskalis Westminster NV lehet a nagyszabású terv kivitelezője, ők építenék a szigetet a 12 méter mélységű vízbe egy víz alatti sík területen. A kivitelezés hasonló lenne a Közel-Keleten, Ausztráliában és a Karib-térségben már megvalósított mesterséges szigetekéhez. A következő lépés a terv részletes megismertetése a kormányzattal, modellezve azt, hogyan változnának meg a partot érő hullámok a szigetnek köszönhetően.

A nyári csúcsszezonban Vale de Lobo strandjai akár napi 5000 látogatót is vonzanak, és Van Gelder állítja, a sziget megduplázná ezt a számát.

[ Underwatertimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés