»» ««

Sivatagi széllel szemben lehet?

(Hirdetés)

Az idén megnyílt első magyar hurghadai búvárbázis kapcsán faggattuk Benz Gaby-t, a Deepdreams tulajdonosát, milyen az, amikor egy magyar szeretne Egyiptomban vállalkozni.

Hogyan kezdődött az üzleti életed az arab országban?
2004 szeptemberében nyitottuk meg a vállalkozásunkat. Egy dél-hurghadai tengerparti villában lévő komplett búvárbázist béreltem, mivel Egyiptomban saját bázisengedélyt szerezni nagyon macerás. Hasonló módon béreltem a merüléshez szükséges hajót is, gondolhatod micsoda havi rezsik voltak. Aztán pár hónappal később hallottunk ezt-azt a tulajdonosról. Gondok voltak az engedélyekkel, átverte sőt meglopta üzletfeleit, ezért villámgyorsan otthagytuk, mielőtt mi is az elődeink sorsára jutunk.
Közben megismerkedtünk Alival, aki jelenleg is az egyiptomi üzlettársam. Neki volt egy hajója és pénzügyi gondjai, ezért megvettem a hajó jelentős részét. Emellett folyamatosan kerestem a lehetőséget a saját bázis felépítésére.

Tudni kell, hogy Hurghadán búvárbázist nyitni nem könnyű, új engedélyt már nem igazán adnak ki, és sorban zárják be a nem megfelelő, például a nem tengerparti bázisokat is. Jelenleg annyi a bázis, hogy nagyon nyomottak az árak, és ez már az araboknak sem jó. Egész Hurghada területén szabad tengerpart nincs, ezért új bázist nyitni már csak ezért sem igazán lehet - búvárbázist ugyanis csak tengerparton engedélyeznek. Hosszas körözés, és megfelelő előkészítés után végül fülest kaptam, hogy van egy hely, ahol esélyem nyílik.

Megfelelő előkészítés?
Igen, ez az, amire gondolsz. Egyiptomban - nyílt titok - csak úgy lehet bármit elintézni, ha megfelelő ajándékokkal kopogtatsz. Természetesen ez is csak azután megy, ha van helyi üzletfeled, aki az ismerősei, rokonai, barátai segítségével bejuttat a megfelelő emberhez. Nem mindig pénzről van szó, van ahol kisebb ajándék, pl. egy arany Merci emblémás kulcstartó kell, de szinte mindenért, és mindenkinek fizetni kell, a legutolsó emberig.
Ettől persze még ugyanúgy végig kell járni a bürokratikus útvesztőket is. Aki azt hiszi, Magyarországnál nincs bürokratikusabb hely, az próbáljon meg Egyiptomban elintézni bármit. Rengeteget jártam Kairóba is, de sikerült megszerezni a bérleti jogot, és a bázisnyitáshoz szükséges összes engedélyt.

Milyen feltételeket szabnak a nyitáshoz?
Kiragadva pár dolgot, 20 komplett felszerelés, külön oktató, szerviz, raktár, mosó, felszerelés tárolóhelység, de még olyat is előírnak, hogy legyen öltözőfülke, ahol a felszerelést bérlő ügyfél fel tudja próbálni a ruháját.

Tavaly novemberben kezdődött az építkezés, februárra már állt az épület. Persze vannak még hiányosságok, hónapok óta várjuk a közműveket, és folyamatosan épül, szépül a bázis. Heteken belül jön a nitrox panel, és a közmű bekötése után internet is lesz ott is.

A hajónk is felújításra kerül, már utazik az új motor, amint befut Hurghadába, a Miss Rwan megy száraz dokkba. Az új motor mellett kompresszornak is helyet alakítunk ki, és a mérete is megnő kissé - emellett teljes felújítást is végzünk rajta, egyszóval egy új hajó lesz belőle, ami már alkalmas kint alvásos mini szafarikra is.

Jól hangzik, sok sikert nektek, és gratulálunk a bázishoz!

Kapcsolódó link: Deepdreams bázis
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés