»» ««

Dahabi körkép

Vörös-tenger

Információink alapján a magyar búvárok rendben vannak, a külügyminisztérium óvatosságra int.

Sajnos magyar áldozata is van a hétfői dahabi robbantásoknak, olvashattuk a sajtóban. Egy súlyosan sérült férfi még kórházban lábadozik, felesége viszont nem élte túl a támadást, amikor a város egyik népszerű pontján, a hídon tartózkodtak a robbanás pillanatában. (Szomorúan kell bővítenünk az írást, ugyanis a már hazaszállított magyar sérült, egy búvártársunk a kórházban elhunyt.)
A helyi rendőrség több gyanúsítottat letartóztatott, illetve több tucat beduint vittek be kihallgatásra, miután a gyanú az elégedetlenkedő helyi beduin törzsekre terelődött. A terrorszervezetek elhatárolódnak vagy nem nyilatkoznak, de nem zárható ki, hogy mégis ők állnak a háttérben.

Időközben újabb hír látott napvilágot, két öngyilkos merényletet követtek el szerdán a Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen, a Nílus-deltában pedig tüzet nyitottak rendőrökre, közölték hivatalos és katonai források.
2005 júliusában egy másik népszerű üdülővárosban, Sharm El-Sheikh-ben történt robbantásos merénylet. Több egyiptomi szervezet összefüggéseket keres az események között.

Tudomásunk szerint két magyar érdekeltségű búvárbázis van a Sínai félsziget kis falujában, mindkét bázisról megnyugtató információkat kaptunk. "Jól vagyunk, a búváraink is épek, és egészségesek" - jött mindkét helyről a válasz.

Ezt erősítette meg Szalai László, Dahabban búvárkodó barátunk is:
"Egynapos hajóúton voltunk a Tiran szigeteknél, amikor a robbantás történt. 7.40-kor már nem engedtek be bennünket az ellenőrzési pontokon, beállították egy parkolóba mind a 3 mikrobuszunkat. Telefonon tudtuk meg mi történt, az ellenőrzési ponton sorra jöttek a mentők és a pick-upok tele sebesültekkel. Végül Iminek sikerült kijönnie értünk, és több körben visszafuvarozott minket a városba.
Az egyik bomba a hotelünktől 50 méterre robbant ...
Reggelre már ellepték a várost a tudósítók, folyik a romeltakarítás, a parti utak már járhatóak.
Tegnap a Blue hole-nál merültünk, ahol általában tömeg van, főleg ilyenkor a csúcsidőben. Most alig volt búvár rajtunk kívül, az egész városban csend honol, mindenki szomorú és visszafogott, a helyiek annak is örülnek, hogy lézeng még egyáltalán néhány turista
..."

Több helyről is hallottuk, hogy a helyi búvárok segítettek a robbanás utáni időszakban az áldozatoknak, elsősorban az ott dolgozó (így mentőbúvári végzettséggel is rendelkező) oktatók, divemasterek. Ilyenkor a búvár egy kicsit büszke a sporttársaira.

A Külügyminisztérium óvatosságra int a weblapjukon megjelent nyilatkozatában:
"A Külügyminisztérium a külföldi utazással kapcsolatos tájékoztatásaiban jelezte, hogy a világban globális terrorveszély tapasztalható, kiemelten a Közép- és Közel-Kelet térségében. Ez a figyelmeztető tájékoztatás szerepel a minisztérium honlapján is. Ismételten, nyomatékosan felhívjuk az Egyiptomba utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban magas fokú terrorfenyegetettséggel kell számolni."

Kapcsolódó hír: Robbantássorozat Dahabban


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés