»» ««

Japán új szigetet teremtene

Egyéb

Korallok telepítése révén hozna létre valódi szigeteket Japán néhány vitatott státuszú sziklánál.

A Tokiótól ezer mérföldnyire délre található Okino-Torishima elnevezésű területen már hosszú ideje vitázik Japán és Kína. Hogy atollból korall legyen, a tudósok a korallokat hívják segítségül.

Első lépésként 300,000 "tojást" gyűjtenek be, amelyekből egy év alatt nagyjából 3 centis ivadékok lesznek az Okinawa közelében kialakított "ültetvényen", és ezeket viszik majd vissza Okino-Torishimára. Felmerülhet a kérdés, miért annyira fontos megváltoztatni a jelenlegi helyzetet. Nos, a szigetnek számító természetes képződmények körüli terület (200 mérföld sugarú körben) az ENSZ okmányai szerint csak akkor lehet ún. Exclusive Economic Zone (kizárólagos gazdasági övezet), ha a sziget lehetővé teszi emberek ott élését vagy gazdasági tevékenységet.

Kína azt vitatja, hogy az Okino-Torishima körzetében található szigetek ilyenek lennének, hiszen azokat dagálynál gyakorlatilag teljesen ellepi a víz. Azt még a japánok sem tudják ez az új terv mennyire lesz eredményes, mindenesetre a nacionalisták ragaszkodnak a szigetekhez. Erre pedig minden okuk megvan, hiszen a helynek fontos halászati jelentősége van.

Japánnak mindenesetre nem egyedül ezzel a területtel van hasonló gondja, hiszen az északi Kuril-szigetek kapcsán Oroszországgal, Tokto és Takeshima miatt Dél-Koreával, a Senkaku-szigetek ügyében pedig Kínával és Tajvannal áll vitában. Ez utóbbiak kulcsfontosságúak a tengeri alatti gázlelőhelyek miatt.

[ DiveNews ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés