»» ««

A piramisok és korallok földjén

Vörös-tenger
1/3. oldal

Egyiptom területének 94 százaléka sivatag, mégis rendkívül szerencsés országnak számít. A szárazföld évezredes műemlékekkel csábítja az utazót, a Vörös-tenger pedig a búvárok mekkája.

Az árakat illetően pedig az egyik legmegfizethetőbb úticél a számunkra, így hát a búvárkodás magyar szerelmeseinek elsőszámú célpontja ez az ország lett az utóbbi években. Egyiptom éghajlata kellemes, még télen sem csökken a nappali hőmérséklet 20 fok alá, igaz, a nyári kánikula megviseli az európai klímához szokott utazót. A víz hőmérséklete szintén csábító, hiszen míg nálunk hóban-fagyban dideregnek, Egyiptomban még télen is 20-22 fokos vízben lubickolhatnak a szerencsések, nyáron pedig még ennél is lényegesen melegebb a víz. Elsősorban az ősztől tavaszig terjedő időszakban népszerű Egyiptom a búvárok között, akik nyáron sok más ország merülési lehetőségei közül választhatnak, ahol kevésbé pokoli a hőség. A látnivaló pedig az év egészében káprázatos a Földközi-tenger élővilágához szokott búvárok számára. Az ország híres műemlékei, mint a piramisok, a Királyok völgye, Tutankhamon halotti maszkja pedig nem csak a vízi világ szerelmeseinek fantáziáját mozgatják meg.

Az utazási irodák kínálatát böngészve látható, hogy számos ajánlat vár a búvárokra, olcsóbbak szerény szállásokkal, vagy luxushotel teljes ellátással, mindez a pénztárcától függ. A búvárok általában Sharm El Sheik és Hurghada városába tervezik az utazásokat, az előbbi valamivel drágább talán, viszont onnan érhető el a legendás Ras Mohammed nemzeti park, illetve a Tiran-szoros. Hurghadán is lehet találni jobb merülőhelyeket, amiket érdemes kiharcolni a búvárközpontoknál. Kicsit több nehézség árán lehet eljutni Marsa Alamba, ami lassan kezd felzárkózni infrastruktúra terén a másik két városhoz, a víz alatti látnivalók terén pedig sokak szerint le is körözi azokat. A Sharm El Sheiktől északra fekvő Dahabban két bázis is található, ahol anyanyelvükön is megértik a magyar búvárokat, és itt található a legendás Blue Hole merülőhely. Végül léteznek olyan hajós szafarik is, ahol csak a repülőutat kell megszervezni, onnan kezdve leginkább a hajón lakik az ember.

Az árakat értelemszerűen befolyásolja az utazási iroda, a kiválasztott szálloda, a kint töltött idő. Az irodák terén nehéz okos tanácsot adni, mivel a búvárok többsége szinte minden napot a tengeren tölt, a telepített idegenvezetővel alig találkozik, tehát az iroda szolgáltatásainak színvonalát nem tudja lemérni. Hallani időnként hibás teljesítésekről, de aki rutinos utazó, tudhatja, hogy bármelyik iroda szervezte úton bele lehet futni néhány kellemetlen meglepetésbe. A szállodaválasztás viszont már lényegesen izgalmasabb feladat. Alapszabálynak számít, hogy 4*-nál gyengébb besorolású hotelt nem érdemes választani, ugyanis az európai színvonalhoz képest az egyiptomi szállodák legalább egy csillaggal túlértékeltnek tűnnek. Ez viszont még mindig nem elég, mivel sajnos azonos kategórián belül is elég nagy a szórás. A szobák minőségét és az ellátás színvonalát illetően az utazási irodák általában csak elég felületes információkkal szolgálnak, ám a német nyelvű HolidayCheck szállodaértékelő weblapon szét lehet nézni választás előtt. Azt viszont már könnyebben ki lehet deríteni, hol fekszik pontosan a szálloda. Előfordul, hogy hurghadai hotelként hirdetnek a központtól 25-30 kilométerre fekvő szállodákat. Ez azért fontos, mert a búvárbázisok az ingyenes transzfert értelemszerűen nem vállalják akárhonnan, tehát ha levélben előre egyeztetjük a merülést valamelyik bázissal, mindig közöljük velük a szálláshely nevét is. Így nem fog meglepetés érni senkit. Az ellátás általában bőséges svédasztalos félpanziós vagy all inclusive, ez utóbbi viszont a búvárok számára nem éri meg, hiszen ők szinte az összes napot a hajón töltik, ahol szoktak adni ebédet. Az alapot jelentő egy hetes utazáson felül van lehetőség két hétig nyaralni, vagy a nyaralást megosztani tengerpart, Kairó és nílusi hajózás között. Véleményem szerint a 11-12 napos utak jelentenek nagyon jó alternatívát, ahol 5 nap merülés mellett jut idő az ország felfedezésére is.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés