»» ««

Adriavizit 2006: Pag - Blue Bay Diving Center

(Hirdetés)

Pontosan egy éve kaptunk meghívást a Blue Bay bázistól, akik az idén ismét invitáltak minket a szezonnyitásra. Ám komoly változásokat emlegettek, amiket érdemes megnéznünk.

Mit is vár az ember egy jó búvárbázistól? Nos, ideális esetben miután a serpák gondjaira bízom a csomagjaimat, és bemegyek a pink búvárruhás lányok üdvözlő sorfala előtt, welcome drinket nyomnak a kezembe. A hajóra mozgólépcső visz fel, a víz alatt pedig pórázon hozza elém a búvárvezető a mantarájákat, vagy legalábbis víz alatti vontatóval visz körbe, nehogy elfáradjak. Este a vacsoránál a tenger gyümölcseit szolgálják fel, homár a főfogás, belépés kizárólag frakkban - kivéve a búvároknak, akiknek mindent szabad...

Azt hiszem, ez az elképzelés még a vágyálomnak sem az igazi. Egy ilyen helyen a merülés lenne a legkevésbé fontos, és valljuk be, a dolog hangulatához hozzátartozik a szerelés, az oldott hangulat, ami mind-mind felkészít minket lélekben a búvárkodásra. Egy jó búvárbázis azért jó, mert lehetőség van adott hely legérdekesebb víz alatti látnivalóival találkozni, miközben a felszíni létesítmények mind úgy vannak kialakítva, hogy a búvár egyszerűen és kényelmesen készüljön a merülésre vagy szereljen szét utána.

Tavaly valami hasonló élményben volt részünk Pagon, ám az idén azt ígérték, lesznek változások. A Blue Bay ugyanis költözött, bár nem sokat: a székhely továbbra is Stara Novalja. A merülőhelyek tekintetében ezért nincsenek nagy újdonságok, hacsak az nem, hogy az eltelt év alatt tényleg jól ki lehetett ismerni a minden nap látogatott helyeket. A bázis szokásos élete sem változott sokat, rendezett körülmények várják a búvárokat. A felszereléseket a megszokott saját ládás rendszerben lehet tárolni, a mosást mostantól három zuhanyzó könnyíti meg, a kompresszor és az ólmok pedig közvetlenül a vízparton, pár lépésre a hajótól kaptak helyet.

Apropó, hajó. Számomra újdonság volt, hogy új motort kapott a nagyobbik búvárhajó, amivel maximum 8 perc elérni a távolabbi merülőhelyeket is. Elsőként egy éjszakai merülésen derült ki, hogy működik a rendszer élesben. A szerelésre tágas hely jut a felső részen, ahová a szorgos kezek mindig odakészítik a teli palackot, a hajóra beszállás egyszerű, az új motorral pedig szinte repültünk a pagi estében.

A víz alatt persze arra voltunk kíváncsiak, megéri-e a sok munka. Nos, a 14-15 fokos víz ellenére sokáig maradtunk, hiszen kalmár, tintahal, medverák és két megtermett polip is a szemünk elé került, hogy csak az érdekesebb látnivalókat említsem. Az Adrián, pláne május elején személy szerint nem biztos, hogy erőltetném az éjszakai merüléseket, de ezt most kár lett volna kihagyni.

Este vendéglátóink társaságában az új apartmanházban töltöttük az időt, ami rekordsebességgel készült el a nyitásra. Az apartmanokból közvetlenül a búvárbázis felszereléstárolójába lehet érkezni, és természetesen nagy parkolója is van az autóval érkezők -azaz a túlnyomó többség- számára. A két szintes házban háromágyas szobák (valamennyi saját fürdővel) vannak, de a családdal, társasággal érkezők számára 3 percnyi gyalogútra önálló apartmanos szállás is foglalható.

Másnap reggel a bázis által gyakran látogatott merülőhelyet kerestünk fel. A fal mellett akár a 40 méteres mélység is elérhető, persze májusban még a vízhőfok nem igazán volt jó arra, hogy sok időt töltsön valaki mélyebben. Macskacápatojás, polip barlangja tojásokkal, tintahal tojásai - látnunk kellett, a tengert hamarosan újból benépesítik az ivadékok. Aztán a biztonsági megállót egy ritkaság, kakashal (szent péter hala) társaságában tölthettük el. Még nem találkoztam ilyennel, számomra újdonság volt.

Nagyjából ennyi fért bele villámlátogatásunkba, ahol kiderült, tényleg voltak komoly változások, de a legfontosabb dolgok maradtak: a szervezettség, a színvonalas szolgáltatások, a szívélyes vendéglátás. Szívünk szerint jövőre is megnézzük a Blue Bay-t - akár költözik, akár nem...

Kapcsolódó oldal: Blue Bay Diving Center
Kapcsolódó galéria: Stara Novalja, 2005
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés