»» ««

Fertőző búvárruhák

Tudomány

Az alaposabb tisztítás megakadályozhatja a korallok elfertőződését.

A búvárok minden szándékosság nélkül lehetnek a kórokozók hordozói a korallzátonyok között, állítják azok a tudósok, akik be is mutatták, a búvárruhákon mennyire képesek megtapadni a baktériumok. Ám egy gyors mosás valamilyen fertőtlenítő anyagban könnyen megoldhatná ezt a gondot.

Nagyjából a világon élő korallok 60 százalékát tartják veszélyeztettnek. A fő problémát a melegedő tengerek, a túlhalászat, a szennyezés és a különféle betegségek jelentik. Ez utóbbi esetében derült ki, hogy a sokat utazó búvárok szerepet játszanak a fertőzések terjesztésében. Kay Marano-Briggs és munkatársai a fairfax-i George Mason University kutatási programja keretében vizsgálta, hogy egy-egy darab búvárruhán különféle baktériumokkal fertőzött vízbe mártva 30 percig (egy átlagos merülés idejére) mennyi kórokozó tapad meg.

A baktériumok erősen rátapadnak a ruhákra, állapították meg. Ez igaz volt a Serratia marcescens és Vibrio carchariae baktériumokra, amiket egyaránt felelősnek tartanak a korallok megbetegítéséért. Az embereket megfertőző Staphylococcus aureus szintén szívósan megtapadt, ezt azért vizsgálták, mert szörfösök között okozott problémát.

Ezek után, szimulálva a szokásos gyakorlatot -száradás és édesvizes öblítés -, próbálták kideríteni, átvihető a kórokozó egyik helyről a másikra. Egy órányi szárítás után, ami nagyjából megfelel a merülés utáni hajóút idejének, a Vibrio carchariae száma megtöbbszöröződött. Az öblögetés és szárítás után ugyan csökkent a baktériumok száma nagyjából 75 százalékkal, de azért még bőven maradtak a ruhán.

A jó hír viszont az, hogy a tudósok tudnak ajánlani egyszerű megoldást: a fertőtlenítőszeres mosás gyakorlatilag az összes baktériumot elpusztítja. Eredményeiket a tudósok az amerikai mikrobiológiai társaság orlandói találkozóján ismertették. Marano-Briggs szerint mindenesetre még több vizsgálatra van szükség. Szeretnék kideríteni, hogy egy valós merülés során mennyi kórokozó telepedhet meg a búvárruhán, és ez a mennyiség tényleg elegendő-e a fertőzések terjesztésére.

Akár az is előfordulhat, hogy a fertőzött korallmezőkön egy ideig tiltani kellene a búvárkodást, egyfajta karanténba zárva azokat. A kutatók szeretnének egyszerű tisztítási szabályokat is kidolgozni és a búvárok figyelmébe ajánlani, hiszen ők a tanfolyam alatt azt tanulják meg, hogy ne érintsék vagy rongálják a korallokat, pedig ez ugyanolyan fontos lehet.

Helen Pearson
[ nature.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés