»» ««

Adriavizit 2006: Razanj

(Hirdetés)

Ismét kezdődik a búvárszezon, kiváncsiak voltunk mit kaphatunk a magyar tulajdonú bázisokon idén, ha az Adriát tűzzük ki uticélul. Először a Kékség búvárbázist látogattuk meg, Razanj-ban.

Látogatásunkkal a célunk az volt, hogy képet kapjunk a búvárbázis szolgáltatásairól, emellett megvizsgáltuk az un. bázisszállást és a merülési lehetőségeket is, sőt a környék érdekességeit is, hogy teljes képet adjunk az oda készülő búvároknak.

Lejutás, általános ismertető
A Vida István alapította "Nagy Kék" bázis a Dalmát partvidék egy festői öblében található, mintegy 700km-re Budapesttől. Szinte végig autópályán lehet robogni, csak az utolsó szűk egy órára kerülünk le a tengerparti útra, jó ötlet rászánni egy bő félnapot a lejutásra. Utunk során érdemes megállni a Krka hídnál (is), pihenni és megnézni a csodálatos kilátást a folyó felett átívelő hídra, de akár a Krka nemzeti parkban található vízeséshez is elautózhatunk egy kis kitérővel. Közel található több olyan szép, történelmi Dalmát város, mint Trogir, Primosten vagy Rogoznica.

A búvárbázis Razanj településen található (normál horvát térképen nem találjuk, de Rogoznica mellett van), az eligazodáshoz a bázis weblapján lévő leírás és térkép segít. Odaérkezvén a bázis tulajdonosai Havai Károly és Keresnyei -kesu- János kalauzolt körbe az apartman-bázison.

A bázisszállás a bázis épülete is egyben, közvetlen a tengerparton található 3 szintes apartman. A 2 felső szinten 3 darab két személyes, saját fürdős szobában tudnak elhelyezni 12 búvárt. Szintenként egy nagy nappali-konyha, és tengeri kilátást nyújtó erkély található, ahol akár a napi étkezéseket is elkölthetjük, annyi a hely. Természetesen további apartmanok is a vendégek rendelkezésére állnak, ha ez a szállás nem lenne elég.

A búvárbázis idén költözött erre a helyre, de a szezon kezdetre már teljes gőzzel üzemeltek. Lehetőségünk van sűrített levegő mellett nitrox, sőt a megfelelő technikai búvár végzettségűek számára trimix töltésre is. 12 és 15 literes palack és ólom a merülés árában benne foglaltatik. Felszerelés tárolás félárnyékos részen, szabad ég alatt történik. 

A merülésekhez 4 méteres gumicsónakok állnak rendelkezésre, amiből három darab áll a bázis előtti mozgó platóhoz erősítve. A nappali merülések ezekből a csónakokból 20-40 perces hajóút után, az éjszakiak a bázis előtti füves-sziklás területen történnek. A merülés vezetést általában a horvát társ, Veljkó végzi, aki kiválóan beszél angolul. Az öböl tanfolyamozni is megfelelő, de nem túl megerőltető úszás után könnyen nagyobb mélységben találhatjuk magunkat, sőt, az öböl kijáratánál már a 100 méteres szintvonal közelében járunk!

A környék merülőhelyei a déli adria élővilágát ölelik fel, dús gorgóniás falak, roncsok, barlangok, de esély van akár delfineket is látni. Technikai beállítottságúak számára örömhír, hogy nagyon közel vannak nagy mélységek, ahol a trimix lehetőségei kihasználhatóak.

Jómagam egy feltehetőleg első világháborús torpedót merültem meg, ami igazán kuriózum, de a Smokvica völgy impozáns lila és sárga gorgóniás, cápatojásos fala is nagyon szép. Itt találkoztam életem első adriai murénájával, eddig csak hallottam hogy él ebben a tengerben is, de még nem láttam.
Megnéztem a bázis előtti öblöt is, ami főleg éjszaka igazi élmény, egy merülésen láttam két Szentpéter halat, angolnát, polipot, tintahalat, csak hogy az extrásabbakat említsem.

A razanji Nagy Kék Búvárbázis ideális lehet azoknak, akik a csendes, nyugalmas környezetet keresik az otthoni rohanás után, és nem vágynak esténként pörgő, városi nyüzsgésre. A nagyobb távolság miatt érdemes hosszabb időre tervezni.

Bázis weblapja.
Képtár az utazásról.

Ha a cikkünk segített a bázis kiválasztásában, akkor kérjük, tégy erről említést a bázison, így segíthetsz nekünk abban, hogy visszajelzést kapjunk munkánkról. Köszönjük!


Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés