»» ««

Biztonságban Európában

Magyarország

Nyáron, a jó időben a környékbeli országok vizei is célpponttá válnak a hazai búvárok számára. Jó tudnunk, az egészségbiztosítási hátterünk ott is él.

Balogh András barátom a búvártanodától minap mesélt egy balesetről Horvátországban, aminek egyik érdekessége az volt, hogy az első dolog, amit a kórházban kértek az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Mi is ez a Kártya?

"A Kártya az első olyan, gyakorlatilag minden EU-polgár által használható, egységes külalakú dokumentum, amely konkrét, ellátásra való jogot testesít meg.
A Kártya egyik legfőbb újdonsága a korábbiakhoz képest, hogy a kártyával rendelkező biztosítottak közvetlenül a kártyával fordulhatnak a másik tagállam biztosítójával szerződött egészségügyi szolgáltatóhoz. A kártyát minden szerződött szolgáltatónak el kell fogadnia, így az ellátás igénybevétele jelentősen egyszerűsödik.
A Kártyát minden biztosított vagy egészségügyi szolgáltatásokra egyéb módon jogosult személy kiválthatja, de kérni kell, nem jár automatikusan. A kártya a jogosult személy lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól igényelhető."

A kártya első alkalommal ingyenes (elvesztés esetén 2200Ft a pótlás), egy munkáltatói igazolás, személyi, lakcím és TB kártya kell. Budapestiek a Teve utcai központban a III-mas ügyfélszolgálaton válthatják ki, nekem 20 perc után (a cetli szerint 31 ember várt előttem) kb. 5 perc alatt elkészítették - úgyhogy elég pörgősen halad, és a kártyát azonnal kézbe is adják.

Elfogadó államok (2006. július)

Az Európai Unió tagállamai
Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia ,Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország Svédország, Szlovákia, Szlovénia

Az Európai Gazdasági Térség egyéb államai (nem tagjai az Európai Uniónak)
Izland, Liechtenstein, Norvégia

Egyéb államok (külön egyezmény, illetve megállapodás alapján):
2006. március 1-jétől: Horvátország (csak sürgősségi ellátásra)
2006. április 1-jétől: Svájc
2006. július 1-jétől: Bulgária (csak sürgősségi ellátásra)

Mindenkinek erősen javallott a kártya kiváltása, de ne feledjük, egy jó utasbiztosítás (sőt, búvár!) azért nem árt mellette, főleg Horvátországban, ahol csak a sürgősségi ellátásra vagyunk jogosultak.
További információk az OEP honlapján.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés