»» ««

A forróság miatt algásodik a Földközi-tenger

Környezetvédelem

A hőség miatt az olasz nagyvárosokban is a legmagasabb fokú készültséget rendelte el az ottani polgári védelem. A kánikula miatt melegszik a Földközi-tenger, méghozzá olyan mértékben, hogy az már a biológiai egyensúlyt is veszélyezteti.

Olaszországban is rekordot dönt a kánikula, ezekben a napokban a legmelegebb a tengerparti Genova városában van, ahol 36 fokot mértek árnyékban. A tenger is melegszik, és algásodik. A Földközi-tenger hőmérséklete az elmúlt években három-öt fokkal emelkedett nyaranta, van olyan tengerszakasz, ahol a víz hőmérséklete 29 fokos, tíz méteres mélységben is. A melegedés az algák terjedésének kedvez. Az elmúlt húsz év alatt az olasz vizekbe 500 új, trópusi eredetű növény és halfajta költözött be, többségük a Szuezi-csatorna felől érkezett a hajók testéhez ragadva, vagy egyszerűen csak a forró tengeráramlatot követte.

Az algák miatt tilos a fürdés Róma tengerpartjának egy szakaszán. Itt az elmúlt napokban a víz valóban meleg levesre emlékeztetett, de a tiltást az is indokolja, hogy itt folyik a tengerbe Róma szennyvízcsatornája.

Algák lepték el az Adriai-tengerpartot is, de itt egyelőre nem tilos a fürdés. A zöldes-sárgás trópusi moszatok agresszíven terjednek, és fölborítják a Földközi-tenger eredeti biológiai egyensúlyát, őshonos tengeri növények helyét veszik át. Az Európai Unió és a Világbank finanszírozási programot indított a biodiverzitás megmentésére.

Sárközy Júlia (Róma)

[ radio.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés