»» ««

Egyiptomi könyvajánló

Vörös-tenger
1/6. oldal

Nyilván többen jártak már úgy, hogy több lóerőt (LE, az egyiptomi font magyar szlengje), esetleg eurót váltottak, mint kellett volna, vagy csupán szeretnének vásárolni valami igazán hasznos, búvárkodással foglalkozó könyvet.

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani - saját és tagjaink tapasztalatai alapján - ebben az írásban. A könyvek száma idővel szaporodhat, erről hírként mindig tudósítani fogunk benneteket. Természetesen előfordulhat, hogy az ismertetett könyveket a kiadó bővíti, átdolgozza, de mivel alapjaiban aligha változtatják meg őket, mindenképpen hasznosnak ítéljük ezeket az ismertetőket.

Diving guide to the Red Sea Wreck
White Star Publishers

Diving Guide to the Red Sea WrecksA könyv magyar címe - Merülési útmutató a Vörös-tenger roncsaihoz - nagyjából összefoglalja, hogy miről szól ez az igen igényes kiadvány. 140 oldalon 18 népszerű roncs leírását és rengeteg gyönyörű képet tartalmaz ez a nagyon hasznos kis kötet, amelynek a roncsokat kicsit is kedvelő búvárok könyvespolcán kötelezően ott a helye. A kiadó több nyelven is megjelentette a kiadványt, én német, angol, olasz nyelveken biztosan láttam a hurghadai repülőtéren.

A roncsokról szinte minden információt megkapunk, kezdve a perspektivikus merülési térképpel, ahol feltüntetik az összes fontosabb látnivaló és az ajánlott merülési útvonal mellett a roncs helyzetét több léptékű térképen. Minden roncs mellett található egy rövid, de igen hasznos osztályozás a látótávolság, az áramlás, a merülés szépsége, a fotózási lehetőségek, a történelmi érdekesség vagy az élővilág gazdagsága szempontjából. További fontos információkat is közölnek, például azt, ha beszakadt halászhálóra lehet számítani, és így tovább.
Egy másik technikai adatokat tartalmazó kis tábla is helyt kapott a merülési hely térképe mellett, ahol a hajó főbb paramétereit (méret, vízkiszorítás, nemzetiség, gyártási és elsüllyedési adatok, mélység, stb) tüntetik fel.

Ezután fényképekkel is gazdagon illusztrált részletes történelmi leírást kapunk a roncsról, kis "életrajzot" - hol készült, érdekes momentumok a hajó életéből, elsüllyedésének körülményei -, szóval egy igazán érdekes, és cseppet sem "történelemóra-szagú" összefoglalót olvashatunk. Rengeteg hasznos és a merülést sokkal érdekesebbé tévő adatot tudhatunk meg a tárgyalt roncsról, a szerzők a leírásokban segítséget nyújtanak a roncson történő merüléshez, felhívják a figyelmet az érdekességekre, esetleg a merülés különlegességeire.
A könyv kiemelten foglalkozik a Vörös-tenger talán leghíresebb roncsával, a Thistlegorm-mal, többek között széthajtható 4 oldalas perspektivikus térképet szenteltek ennek a méltán híres roncsnak.

Értékelés
Kivitel: 5
(stabil kötés, ideális A5 mérete miatt nem gond ha visszük a hajóra, jók a képek - amire való, arra tökéletes )
Tartalom: 5 (hasznos és részletes információkat kapunk, nem érzem, hogy bármi hiányozna belőle)


Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés