»» ««

Hasznos tudnivalók a palackokról

Felszerelések
1/3. oldal

Bár ma már egyre inkább az a tendencia, a merülések árában a palackbérlés is benne van, sokunknak van saját palackja. Ám talán nem tudunk róla eleget.

Ezért aztán sokan vannak, akik palackkal rendelkeznek, ám még sincsenek pontosan tisztában azzal, hogyan kell azt kezelni, milyen előírások vonatkoznak rá, és így tovább. Igyekeztünk körüljárni a témát, hogy kiderítsük, mint zajlik egy próbáztatás, mik a tipikus hibák. Karbantartási tanácsokat is kértünk és beleszagoltunk a jövő fejlesztéseibe. A témáról hazánk egyik legfelkészültebb szakemberét, Pichler Károlyt kérdeztük meg.

A búvárkodásban használt sűrített levegős palackokról általánosságban elmondható, hogy acél vagy alumíniumból készült, 200 bar üzemi nyomásra tervezett, többségében 12-15 liter űrtartalommal rendelkező eszköz. Saját tulajdonban főleg akkor volt jellemző, amikor még a közeli Adrián lehetett önálló merüléseket végrehajtani. Amióta ott is szigorodtak a szabályok, és a búvár kénytelen bázist használni a merülésekhez - ahol úgyis kap palackot -, egyre kevésbé jellemző, hogy valaki sajátot vegyen, de azért elég sok van még mindig magánkézben. Mindig vannak olyan merülőhelyek, amikor hasznos társ, hazai vagy osztrák bányatavak tipikusan ilyenek. Emellett természetesen oktatók, bázisok is rendelkeznek palackokkal a napi tevékenységekhez.

A palackokról a legtöbb ember úgy vélekedik, igénytelen jószág, megtöltöm, leszívom, elvan a sarokban. Jobb esetben hallott arról, hogy időnként valami próbára el kéne vinni, netalán honosítani ha külföldi beszerzés, de hát "ezek nem fontosak, megtöltik e nélkül is". Karbantartás jellemzően a nullához közelít, jó esetben a tulajdonosnak rémlik, hogy némi nyomást érdemes a palackban hagynia.

Vegyük sorba, mit kell tudni egy palackról, hogyan legyünk jó gazdája. Meglátogattam tehát Pichler Károlyt, az AEROB System Bt. ügyvezetőjét, hazánk elismert szakértőjét, hogy első kézből informálódjak.

Ma, 2006-ban a magyar jogszabályok szerint a búvárkodáshoz használatos sűrített levegős palack használatához teljesülnie kell pár dolognak:
A palack nyakában olvashatónak kell lennie a gyártó által beütött adatoknak.
Megfelelő magyar tanúsítványokkal, vagyis érvényes nyomáspróbával, és honosítással kell rendelkeznie.
A külföldön vásárolt palackokat honosítani kell, ez az Európai Unióba lépés óta némileg enyhült. Ha a palack az EU-ban készült, és rendelkezik az ezt igazoló bélyegzővel, nem kell külön honosítani. Szerencsére hazánkba leginkább tőlünk nyugatabbra fekvő országokból kerül palack, amelyek ennek a feltételnek megfelelnek, de ezt mindenképp ellenőriztessük, főleg a régebbi palackoknál. A palacknak rendelkeznie kell érvényes magyar nyomáspróbával, amelyet a jelenlegi jogszabályok szerint három évente meg kell újítani.

Európában 3 palackgyártó cég van, búvárpalacknál a legismertebb a Faber. Súlyuk alapján háromféle palackot különböztetünk meg: a tengervízhez képest süllyedőt, neutrálist vagyis lebegőt és emelkedőt. A Faber cég kétféle anyagból gyárt palackot, a gyengébbet lehet olcsóbban megvenni. Egy 12 literes gyengébb anyagú palack 14, egy nehezített akár 17 kiló is lehet. A különbség természetesen a falvastagságban jelentkezik, ami miatt a vékonyfalú palack, ha nincs megfelelően karbantartva, akár három év alatt képes szétrohadni.

Karbantartás, kezelés:

A búvárpalackokba sűrített levegő kerül általában, amit búvárkodáshoz kifejlesztett kompresszorok töltenek bele. Ezeknek jellemzője, hogy némileg szűrt, de nem száraz levegőt töltenek a palackba - még ha így is érezzük a merülés során. Emiatt a palackokban mindig van nedvesség, pára illetve cseppfolyós formában. Ebből el lehet távolítani a pára formában lévőt több óra alatt egy elég drága leeresztő szeleppel, de ilyent "élő ember" nem használ.

Így aztán a palackban gyűlik a nedvesség, nem is kevés. Évente egy átlagos bázispalackban 2-2.5 deciliter (!) víz gyűlik össze, ez a három éves vizsgáztatási periódus alatt több, mint fél liter.
El lehet képzeli, mi történik a palackban ennyi víz hatására. Az acél palack elkezd rozsdásodni, a víz megposhad, organizmusok kezdenek kifejlődni benne, az alupalackban komplett gombatenyészetek jönnek létre! Majd ezt a levegőt - sűrítve - szájon át beszívjuk közvetlenül a tüdőbe, még az orr védekező mechanizmusa sem működik.
A legtöbb búvár el sem tudja képzelni, mi van egy palack belsejében, és ha kicsit dohos szagú a levegő vállat von, ez van, pedig lehet épp egy szép gombatelep spóratermését tüdőzi le.

Többen megpróbálták kiönteni a palack belsejét festékkel, hogy ne rozsdásodjon. Ez igen komoly hiba, ugyanis a festék alatt ugyanúgy rohad, csak nem látszik, mert takarva van. Emellett a festékből kipárolgó mérgező anyagok a tüdőbe kerülnek, ami káros az egészségre. Emiatt a palackok belső festése szigorúan tilos, ilyen palack nem kerül próbára, el kell távolítani a festéket. Ez viszont nem olyan egyszerű, ugyanis a palack belseje porózus, ahová berakódik a festék, és onnan kiszedni szinte lehetetlen, nem is szokták elvállalni az eltávolítást pont emiatt.
Létezik gyári, galvanizálással felvitt belső bevonat, de sajnos azok is leválnak, ezért erről is gyorsan leszoktak a gyártók. Tehát a palackok belső felületének fémtisztának kell lennie.

A kezelés során is sok kárt tudunk okozni, a legtöbb szennyeződés akkor kerül a palackba, ha az teljesen kiürül. Karcsiék sok olyan esettel találkoztak, amikor a palack nyitva maradt, majd felborul, belegurult a vízbe, ami aztán szépen belefolyt. Vagy a sárba, homokba dőlt, ami beleszorult a csapba, és a következő töltéskor ezt bepréselték a palack belsejébe, hiszen töltés előtt általában nem ellenőrzik a csap belsejét, csak rátekerik a csonkot.
Hosszabb tárolás során pókok, bogarak mászhatnak a csapba, ami szintén töltéskor a palack belsejében landol, ott elpusztul, elkezd bomlani... nem egy gusztusos, főleg nem egészséges dolog.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés