»» ««

Filmkritika: A kék mélység

Egyéb

Elmentem A kék mélység (Deep Blue) sajtóvetítésére, és vegyes érzésekkel távoztam. De legalább találkoztam pár ismerőssel.

A Submarine Búvármagazinnak köszönhetően megnéztük A kék mélység című vadiúj víz alatti természetfilmet, ezúton is köszönjük Herold Istvánnak a lehetőséget. A helyszín a Campona mozija volt, ahol némi bevezető után -a zenére külön felhívták a figyelmünket - el is kezdődött a 90 perces film. Az első pár másodperc alatt már megjelent az a deja-vu érzés, ami az egész filmet végig kísérte. A zenében jónéhány ismerős motívum csendült fel, majd amikor a hatalmas görgőhullám is bejött a képbe, leesett. A Blue Planet (A kék bolygó) zenéje és kezdőképe, hát persze!

Lehet ez nyilván véletlen is, gondoltam- de nem. A 90 perces film során végig azt éreztem, ez egy zanzásított, kimaradt jeleneteket tartalmazó Blue Planet, a sok lemezes DVD kiadvány extrái között lenne inkább a helye. A bemutatott felvételek visszaköszönnek az említett alapműből, bár jó néhány jelenet kicsit más - de valószínűleg csak azért, mert más kameraállások képei.
Vonuló több százas pörölycápa-raj lentről fotózva... a borítóképe A kék bolygónak, vagy a bálnabébi szomorú története az orkákkal - megsirattuk már régen. Bálna csontváza az óceán mélyén, deja-vu, deja-vu.

A film technikailag sem nyűgözött le, folyamatosan azt éreztem, hogy egy DVD van kivetítve hatalmas méretben. Homályos, szemcsés képek - gagyi kamera, gyors mozgásoknál életlenné váló kép - tipikus digitális hiba. Lehetséges, hogy az utómunka, vagy a mozi, esetleg már az eredeti anyag is gyenge volt, nem tudom, de a minőség bizony nem volt káprázatos, szerintem egyszerűen nem való mozivászon méretre. A fájdalomküszöbig felhangosított - egyébként tényleg jó - zene kizárólag a mozigépész hibája, valószínűleg előtte nagyothallóknak vetítettek valamit, és úgy maradt a hangerő.

Összefoglalva egy zanzásított film zanzásított mozi bemutatóját: a film nem lenne rossz, de semmi különlegesen nem nyújtott. Aki már látta A kék bolygó című alapművet, az látta ezt a filmet is, csak jobb narrátorral és sokkal bővebben. Akinek kimaradt az említett opusz, nézze meg a moziban A kék mélységet, és ha tetszett neki, vegye meg a Blue Planet sorozatot (szintén BBC kiadvány), DVD-n vagy VHS-en, mert nagyon nagy élmény.

- Sz. K. -

A film szeptember 14-től a mozikban.

Kapcsolódó írás: Mike Nelson, a búvárok búvára


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés