»» ««

Katonai puccs Thaiföldön

Egyéb

Sonthi Boonyaratglinon, a thai hadsereg parancsnoka egy mai tévényilatkozatában közölte, ő vezeti mostantól az országot, és puccsával átveszi a hatalmat Thaksin eddigi miniszterelnöktől. A katonai vezető ugyanakkor nyilatkozatában próbálja enyhíteni az aggodalmakat, és közölte két hétig marad hatalmon.

Az elmúlt időszakban egyre feszültebbé vált a helyzet Thaiföldön, miután legitimációs aggodalmakra hivatkozva érvénytelenítették az általános választások eredményét, ami széleskörű tüntetésekhez vezetett. Tegnap este katonák vették ellenőrzés alá a bangkoki kormányépületet, és tankok torlaszolták el az utakat. Válaszként az Egyesült Államokban tartózkodó kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A puccs vezetője mai nyilatkozatában Thaksin miniszterelnököt vádolta a kialakult helyzetért, és közölte egy éven belül új választások kiírására kerül majd sor. Sonthi hozzátette nem áll szándékában hosszasan hatalmon maradni, és hogy erősítse ezen kijelentését, két hetes határidőt állított fel. "Két hét múlva félre állunk, és megnevezünk egy miniszterelnök-jelöltet, aki az új választásokig irányítja majd az országot" - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján. Az ideiglenes miniszterelnöknek elsősorban az új alkotmány felállításának megszervezése lesz a feladata - tette hozzá a hadvezér.

Sonthi nyilatkozatai ellenére a piac aggódva figyeli az eseményeket. A thai bath jelentős gyengülésbe kezdett, és magával húzta a többi ázsiai fejlődő piaci valutát is. Elemzők szerint ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy a nyugtalanság más fejlődő piacokra is hatással lesz. (A szerk. megjegyzése: a magyar Külügyminisztérium szeptember 20-i álláspontja szerint "a Thaiföldön tartózkodó magyar állampolgárokat jelenleg nem fenyegeti veszély.")

[ portfolio.hu ]

Kapcsolódó írás: Érintetlen korallzátony Thaiföldön


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés