»» ««

Bare XCD szárazruha teszt

(Hirdetés)

Van nekem egy szárazruhám, vékony, nejlonszerű anyagból. Jól aláöltözve melegen tart, nem is merülök a Vörös-tengeről északra másban, de sajnos ázik - derült ki legutóbbi túrámon.

Szerencsére a Bluebay DC vezetőségének megesett a szíve rajtam, így sikerült egy ilyen ruhát tesztelnem.

Némi szárazruha alapismeret.
Ahogy a neve is mutatja, a búvár a ruhán belül száraz marad, ezt kéznél és nyaknál jól záródó mandzsetták, illetve egy speciális, és meglehetősen drága szárazcipzár biztosítja - ez utóbbi által zárható nyíláson lehet a ruhába bejutni. A szárazruha készülhet neoprénből, préselt neoprénből, trilaminált és kevésbé erős nejlon anyagból, esetleg gumiból - utóbbiból manapság már nem annyira.
A neoprén anyagok természetesen ugyanúgy, mint a nedves ruháknál, itt is különféle vastagságúak lehetnek, ezen kívül van még ezer dolog, ami megkülönbözteti egymástól ezeket a ruhákat, ellentétben az egymáshoz aránylag hasonló nedves ruhákkal - csak ez a téma önmagában megérne egy cikket. Mindegyik tipusnak van előnye, hátránya.
A neoprén a legmelegebb, de ez a hátránya is: ha nem a sarkkörön, vagy a jég alá akarunk merülni, nem kimondottan univerzális megoldás. A kompresszált neoprén lényegesen jobb -ha nem a legjobb- választás, főleg egy vékony, 2-3mm-es. A trilam önmagában nem melegít, kizárólag aláöltözettel viselhető, viszont emiatt akár trópusi tengerben is lehet merülni vele.

A száraz ruha tehát teljesen elszigeteli a testünket a víztől, önmagában és/vagy aláöltözve melegen tart. Merülés közben levegőt kell a ruhába juttatni, ami hőszigetelő hatása mellett emelő térfogatként is működik. A szárazruhás merülés előnye, hogy nem hűl ki az ember olyan gyorsan, nincs közel sem olyan erős vizelési inger, és hát a merülések után illetve az ismételt merülések során megfizethetetlen, hogy az ember nem egy nedves ruhában vacog a hajón.

A Bare XCD Tech Dry a neves búvárruha gyártó 2mm vastag, un. hiper-kompresszált neoprénből készült szárazruhája. Mindig is egy 2mm-es ruhát akartam, mivel van önmagában is melegítő hatása, de nem túl vastag. A Tech Dry optimális választásnak tűnt a paraméterek alapján, csak eddig valahogy nem került a kezeim közé ilyen ruha.

A préselt neoprén anyagot a gyártó egy erős műanyag bevonattal erősítette meg, hogy tartósabb legyen és a külső sérüléseket is jobban bírja. Az ATR vagyis az Automatic Torso Recoil system segítségével elérték, hogy ha hátra kell nyúlni, vagy a fejünk fölé akarjuk tenni a kezünket, a ruha szabása ezt engedi. A legtöbb ilyen, vagy ehhez hasonló rendszert nélkülöző neoprén ruháknál komoly gond, sok vízbeszivárgást okoz, hogy a ruha nem tud alkalmazkodni. Ez a Bare ruhánál jól megoldott, aminek főleg a víz alatti fotózásnál tudtam nagyon örülni.
A ruhán a térdeknél megerősített kemény kevlár réteg van, külső zseb is található a lábon, ami egy nagyon hasznos dolog, dekóbójától kezdve a tartalék maszkig rengeteg dolgot lehet odarakni (én előtétlencséket tartottam ott speciel). A ruha egyébként elöl cipzáras, aminek köszönhetően a beöltözéshez nem szükséges külső segítség. A szárazruhák javarészt egybeépített csizmával kerülnek a boltokba, ilyet a Bare is árul, ők egy vulkanizált, 4mm vastag préselt neoprén csizmát adnak.
Az általam tesztelt ruha nem ezt a megoldást követte, hanem a ruha egy neoprén zokniban végződött, amivel egy erős magasszárú tornacipőszerű tüneménybe léphetünk. Ez a Trek boots nevű cipő kemény talpú, erős anyagból készült és fűzővel ellátott. Számomra ez a megoldás nagyon szimpatikus, ugyanis a ruhával egybeépített csizmák amiatt, hogy az ember lába biztosan beleférjan, aránylag széles szabással rendelkeznek. Ha merüléskor a lábunk felülre kerül (ami fotózásnál például elkerülhetetlen), a levegő odaáramlik és elkezd bójaként emelni, ami rém kellemetlen.
Ebben a zokni- fűzős cipő megoldásban a nagyszerű, hogy a cipőfűzővel meg lehet húzni a lábunkon a cipőt és a neoprén zoknit, így oda igen kevés levegő tud bejutni, tehát nem emel. Cserébe a beöltözés egy kicsit tovább tart a fűző miatt, de ez szerintem igen csekély ár a kapott előnyökért.
Ruhánkból a levegő ki és bejuttatását a szokásos 360 fokban elforgó inflátor és a vállon lévő állítható leeresztőszelep szabályozza, ebben semmi különleges nincs. A karoknál latex, a nyaknál neoprén mandzsetta van, ez utóbbi használatát nem árt kitanulni, láttam olyan tapasztalt búvárokat, aki ezt elmulasztották a vadi új neoprén ruhájuknál, ami a tudatlanságuk miatt aztán leginkább félszárazként működött (áztak és fáztak, mint a vadászkutya).

Személyes tapasztalatom, őszinte véleményem a ruháról, hogy nagyon jó társ a merülésben. A víz alatt kellemes viselet, nem szorult rám mint a saját ruhám, nem vándorolt benne a levegő, alkalmazkodik az ATR rendszer miatt, könnyen kezelhetőek a szelepei és a fűzős cipőnek köszönhetően alig akart a lábam önálló utakon járni. Bár nem volt rekkenő hőség, azért előbújt néha a nap, ám nem éreztem, hogy kellemetlenebb lenne a viselete mint egy nedves neoprén ruháénak. Egy 2mm körüli kompresszált neoprén ruha még nem kellemetlenül meleg a felszínen sem, víz alatt pedig érezhetően jobb idő volt benne, mint a saját ruhámban.

Ha valaki szárazruha vásárláson gondolkozik, erősen javallott a Bare XCD Tech Dry 2mm ruha megfontolása.

- Sz. K. -

A ruhát a Bluebay Diving Center bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte. A Bare teljes termékskálája, beleértve a tesztelt szárazruhát is az Aquanauta Búvárcentrum üzleteiben vásárolható meg.

Ha tesztünk segített a termék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletekben!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés