»» ««

Emléktábla egy rekord tiszteletére

Egyéb

1956. október 12-én Norvégia partjainál merült 183 méter (600 láb) mélységbe George Wookey hadnagy, aminek emlékét a jövőben egy tábla őrzi a helyszínen.

A brit férfi a Royal Navy búváraként érte el a rekordmélységet, oxigén és hélium keverékét használva légzőgázként. Bár az eltelt fél évszázad alatt már többen is túlszárnyalták ezt a mélységet, a 183 méter bizonyos szempontból máig megdöntetlen, és valószínűleg az is marad: egy hagyományos, Siebe Gorman rézsisakos nehézbúvár felszerelésben merült alá ugyanis George Wookey.

A 83 esztendős angol búvár jelenleg Ausztráliában él, míg 87 éves nővére ma is egykori otthonukban, Portisheadben lakik. George Wookey itt nőtt fel, és már 15 esztendősen csatlakozott a Royal Navy-hez, egy évvel a háború kitörése előtt. 1944-ben szerzett búvárminősítést, és később a Navy mélymerülési kutatásaiban vett részt búvárként. Az 1956 októberi merüléssorozat célja az volt, hogy adatokat szolgáltasson a tudósok számára a dekompressziós táblázatok pontosításához, hiszen más módja nem volt ennek, mint az embereken való kísérletezés.

Az itt végrehajtott merülések többsége is a dekompressziós kamrában végződött a felszínen, ami miatt újra és újra át kellett írni a táblákat. A roppant hideg vízben a búvárok feladata az is volt, hogy a legnagyobb mélységet elérve munkavégzést szimuláljanak 10 percig. Választ kerestek ugyanis arra is, hogy képesek-e búvárok ilyen mélységben érdemi feladatokat végrehajtani, amire mondjuk egy tengeralattjáró mentése során szükség lehet. Bebizonyosodott hogy igen, de az egy fokos vízben a búvárok hihetetlenül átfagytak. A rekordmerülés után egy évvel a Királyi Haditengerészet felhagyott az ilyen jellegű, rézsisakos búvárfelszereléssel végrehajtott kísérletekkel, többek között ezért is nem szárnyalta túl ezt a mélységi csúcsot azóta se búvár.

Kapcsolódó link: A rekordmerülés teljes története angolul


Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés