»» ««

Cápák forró vízben

Környezetvédelem

A legújabb becslések szerint évente 26-73 millió cápát halásznak ki világszerte, amely sokszorosa a FAO (Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) által közzétett jelentésben szereplő adatoknak.

Ezek nem tartalmazzák az illegális, szabályozatlan cápakereskedelemre vonatkozó tényeket.

Ellen Pikitch
, a miami egyetem Pew Intézetének igazgatója és kollégái Hong Kong-i, illetve tajvani árveréseket és fekete piacokat is meglátogattak, hogy tisztább képet kapjanak a cápakereskedelem valódi helyzetéről. Az eredmények alapján arra következtetnek, hogy évi több tíz millió cápa esik a piac áldozatául.

A cápauszony levest évszázadok óta fogyasztják a jómódú kínaiak. A porcos úszókból készített metélt a hagyományok szerint hosszú életet ad annak, aki megeszi. A halászoknak az az érdeke, hogy a cápák feldolgozatlanul ne jussanak el a kikötőig, mert ott nyilvántartást kellene róluk vezetni.

A cápa húsa nem tekinthető értékesnek. Magas karbamid-tartalma miatt kevésbé étvágygerjesztő, mint fehér, porhanyósabb húsú haltársai. Így uszonyait legtöbbször eltávolítják, az állat "maradványait" pedig rögtön visszahajítják a vízbe. Pikitch szerint gyakorlatilag lehetetlen azonosítani azokat a fajokat, amelyek ilyen szerencsétlenül járnak, az elérhető adatok pedig szórványosak és megbízhatatlanok.

A tudós és kollégái olyan aukciókról készült felvételeket tanulmányoztak, amelyek tartalmazták az eladott uszonyok súlyára vonatkozó adatokat, és így próbálták meghatározni a legyilkolt cápák mennyiségét. A kutatók emellett DNS ujjlenyomat-technikát is alkalmaztak a kiválasztott mintákon azért, hogy azonosítsák azokat a cápafajokat, amelyek a halászok prédájává váltak. Ezt követően pedig matematikai modelleket hívtak segítségül, hogy megbecsüljék az összes uszonyforgalmat.

A teljes cápapopulációról még nem készült becslés. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy csak a kék cápából (Prionace glauca) mintegy tízmillió példányt halásznak évente, amely meghaladja a fenntartható kitermelés mértékét. A faj már felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat tartalmazó listájára is.

Pikitch szerint aggodalomra ad okot, hogy a hagyományos fehér hal piacának gyengülése miatt a cápapopulációkra egyre nagyobb nyomás nehezedik, és a fajt azokon a helyeken is fogyasztják már, ahol eddig sohasem. A cápafajok 20%-a kihalással veszélyeztetett az IUCN 2006-ban kiadott Vörös Listája alapján.

[ Greenfo ]

Kapcsolódó írás: A brit halász lemondott a cápauszony-exportról


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés