»» ««

Teszteltük: FARO SD LED lámpa

(Hirdetés)

A búvárlámpák világában mindig jön valami új, valami világmegváltó technológia, manapság például a LED a menő.

Szinte minden barkácsolás-centrikus búvárban felmerül a gondolat, hogy egy búvárlámpát összetákolni nem nagy varázslat, kell egy izzó, akksi, berakom valami tokba és kész is a csoda. Aztán ahogy a delikvens kicsit elkezd belegondolni a tényleges megvalósítás mikéntjébe, beleütközik olyan problémákba, amikre nem is gondolt eredetileg. Nyomásállóság, súly, vagy egyszerűen elakad olyan "apróságon", hogy be kéne kapcsolni a lámpát valahogy olyan módon, hogy eközben még be se ázzon. Emiatt aztán ezek a lelkes, "készítsünk lámpát házilag" projektek 99.99 százaléka úgy ahogy van dugába dől. Szerencsére mindig vannak páran, kevesen, akik a kezdeti nehézségek után reálisan átgondolják a lehetőségeket, és mégiscsak megvalósítják a lámpájukat - jellemzően mérhetetlen sok szabadidő ráfordítása után. Néhányan ezt jól csinálják, és van aki nagy gyárak szintjén, sorozatgyártásra méltó módon. Nos, a jelen írásban bemutatott lámpa ilyen.

FARO SD LED Búvárlámpa

A készülék számunkra egyik fontos érdekessége, különlegessége a származása. A lámpát ugyanis egy kis magyar cég gyártja, ezúton is gratulálunk nekik. A kivitelezés rendben van, elegáns kis táskában kapjuk az eloxált tengervízálló aluminiumból készült, szép kialakítású, kompakt méretű (6cm átmérő, 17cm hossz) lámpát, és a hozzá tartozó töltőt.

A lámpa technikai paramétereiről pár fontosabb adat:
Üzemideje teljes fényerővel 70perc, teljes világítási ideje kb 5 óra (csökkentett teljesítménnyel). NiMH akkumulátorok (rátölhető, nem szükséges a teljes kisütés), amelyet megközelítőleg 7 óra alatt újratölt az automatikus töltőelektronika. A töltés különlegessége, hogy nem kell hozzá szétszerelni a lámpát, ezért gyakorlatilag nincs esélye a beázásnak! Minden egyes lámpa 10 bar nyomásig tesztelnek, és reteszelhető kapcsolóval vannak ellátva.
Fényerejéről nincs pontos adat, a gyártó állítása szerint egy 50 wattos hagyományos halogénizzós lámpának megfelelő fényerőt biztosít a 4 darab új generációs, nagy teljesítményű LED. A gyártó külön felhívja a figyelmet, hogy kizárólag víz alatt szabad használni, mert a LED-ek igen nagy hőt termelnek. Úgy látszik nincsenek csodák, a nagy teljesítmény bizony hőtermeléssel jár, a régebbi LED-es lámpáknál még nem volt ilyen probléma, persze a fényerejük is messze volt a mostaniaktól.

Személyes tapasztalatom igazán kedvező. A fényerő bőségesen elegendő, bár nem végeztem konkrét összehasonlítást a saját 50 wattos lámpámmal - mivel nem volt nálam -, érzésre tényleg hasonló teljesítményű lehet. A fénye, ahogy azt már eddig is tapasztaltuk a LED-es lámpáknál, hófehér. A lámpa a maga arasznyi hosszával igazán kicsinek mondható, ehhez képest a fényereje és üzemideje igazán fantasztikus. Külön kiemelendő a szétbontás nélküli töltés lehetősége, gyakorlatilag az akkumulátorok élettartamának végéig nem szükséges szétszerelni a lámpát, így azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy esélyünk sincs beáztatni a lámpát - hacsak nem direkt tesszük meg.

Megközelítőleg egy évvel ezelőtt teszteltük a FA&mi LED-es lámpáját, amiről szintén jó véleményünk volt, a FARO SD lámpa csak megerősíti bennünk azt a véleményt, hogy a jövő nagyon úgy néz ki a LED technológiáé. Kicsi, könnyű, nagy fényerejű lámpák, mit akarhat még a búvár? Egyedüli apró hiányosságnak a teljesítményszabályozás hiányát látom, de a FARO SD árkategóriájában ilyen lámpa nem létezik, csak jóval drágábban.

- Sz. K. -

A FARO SD LED lámpát az Aquanauta Búvárcentrum bocsátotta rendelkezésünkre, ahol meg is vásárolható.

Ha tesztünk segített a termék kiválasztásában, kérjük említsd ezt meg az üzletekben!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés