»» ««

Búvárbalesetek a Sínain

Vörös-tenger

Sajnos több végzetes búvárbaleset is történt az utóbbi időben Egyiptomban, ezek közül kettőről ejtünk szót.

Az egyik tanulságos esetről a BSAC fórumában írtak, nagyon tárgyszerűen, csak az alapvető információkat feltüntetve. Ez év szeptemberében egy helyi, búvároktató végzettségű férfi 100 méterre ereszkedett Sharm El Sheik közelében a Temple merülőhelyen, mono 12 literes palackkal, egyedül. A 27 méteres megállónál fogyott el a levegője, a felszínre még feljutott, ám életét vesztette. Ez a típusú mélymerülés elég sok áldozatot szedett Egyiptomban, noha veszélyességére számtalanszor figyelmeztettek.

Minden további kommentár helyett idézzük a BSAC fórumának egyik hozzászólóját:
"Nem lep meg ez eset. Márciusban kevertgázas tanfolyamot tartottam, az utolsó merülésre a Thomas kanyonban került sor. Épp készültünk elhagyni a helyet nagyjából 70 méteres mélységből, amikor megláttam két idiótát mono 12-es palackokkal minden más nélkül, akik veszettül siettek. Még nálunk is mélyebbre úsztak! Már a második eset volt, hogy ilyen őrülteket láttam Sharmban. Tiszta hülyének érzed magad, ahogy ott vagy az újralégződdel, két 10 literes oldalkészülékkel, különféle vészhelyzeti tervekkel, független komputerekkel, órákkal, maszkokkal, lámpákkal, kötélorsóval, jelzőbójával, amikor az egészhez 12 liter sűrített levegő kell, no meg hogy ne legyen agyad!"

Október 3-án szintén mélymerülés során vesztette életét Dmitrij Raszputyin, a tapasztalt orosz technikai búvár. A dahabi Blue Hole mellett merült 185 méterre, felemelkedés közben 20 méteren egy még nem ismert technikai hiba következtében került bajba, és a gyors felszínre emelkedés után már nem tudtak segíteni rajta. A férfi pedig korábban már számos mélymerülésben vett részt, például Yasemin Dalkilic és David Lee szabadtüdős búvárok rekordjainál volt biztosító búvár.
Kapcsolódó írásaink:
Orosz rulett a víz alatt? Pisztoly ugyan nem kell hozzá, de legalább olyan veszélyes.

Orosz rulett

06-03-01
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés