»» ««

Fájdalommentes injekciózás tengerirózsával

Tudomány

A gyógyszerek bevitelének egyik meglepő módszere lehet a jövőben tengerirózsák és a medúzák csalánsejtjeinek felhasználása "injekciózásra".

Az izraeli székhelyű NanoCyte cég által kifejlesztett módszer hatékonynak bizonyult érzéstelenítők és inzulin bevitelére cukorbetegeknél, de akadnak egyéb felhasználási területek, így például pattanások, ráncok kezelése, sőt akár fájdalommentes tetoválások is. A fejlesztők remélik, hogy 2007-ben megjelenhetnek találmányukkal a piacon.

"A NanoCyte eljárását több mint száz önkéntesen tesztelték, akik nem éreztek semmit a kezelésből" - nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek Tamar Lotan, a cég alapítója és elnöke.

A kutatók részben a természetből vették az ötletet a technika kifejlesztéséhez. A tengeri csalánozókkal, így tengeri rózsákkal és medúzákkal táplálkozó csupaszkopoltyús csigák gyakran eltávolítják zsákmányukból a csalánsejteket és saját bőrükbe építve önmaguk megvédésére használják.

A csalánsejtek minden csalánozónál ugyanúgy működnek, amikor az állat megtámadja a zsákmányát. A sejtekben lévő mikrokapszulák csalántokok vékony, üreges fonalakat (csalántömlőket) lőnek ki, amelyek az áldozatba behatolva mérget juttatnak annak testébe. Mintegy 15 ezer fajban találhatók ilyen csípős mikrokapszulák, de az emberre csak néhány tucaté jelent veszélyt.

Lotan és csoportja olyan tenger rózsából nyerte a mikrokapszulákat, amelyek mérge csak a planktonra veszélyes. A mikrokapszulákat "kifejték" a tengerirózsák karjaiból. Ez az eljárás nem károsítja az élőlényt (képes ugyanis regenerálni csalánsejtjeit), és hasonló ahhoz, mintha tehenet fejnénk, mondta Lotan.

Következő lépésben semlegesítették a mikrokapszulák tartalmát, majd kiszárították a tokokat. Amikor a szárított mikrokapszulák folyékony gyógyszeroldattal érintkeztek, a folyadékfelvétellel járó nyomásnövekedés miatt kilövelltek belőlük a parányi fonalak. Ezzel egy időben a kapszula egyik végén fölszívta az orvosságot és átpumpálta a fonálon.

A trükk az, hogyan akadályozzák meg a folyékony orvosságoldatot, hogy azelőtt aktiválja a mikrokapszulákat, mielőtt a betegnek szüksége lenne a gyógyszerre. A tudósok több megoldást is találtak erre. Az egyik olyan gyógytapasz, amelyben a mikrokapszulák rétegét membrán választja el az orvosságrétegtől. Amikor a tapaszt a bőrre helyezik, a membrán szétszakad és összekeveredik a két alkotórész.

Másik megoldás olyan kétkamrás tubus, amely külön tartja a mikrokapszulákat és a gyógyszert addig, amíg mindkettőt rá nem nyomják a bőrre.

Első hallásra nem tűnik fájdalommentesnek, amikor sok ezer csalánsejt injektálja be a gyógyszert a bőrbe, de mivel a fonalak átmérője kisebb 1 mikrométernél, a betegek nem érzik a szúrásokat. Összehasonlításképpen a legvékonyabb injekciós tű átmérője 500 mikrométer.

Független kutatók szerint a mikrokapszula alapú "tűk" használata allergiás reakciót válthat ki, hiszen a mikrotűk fehérjéből vannak, nem pedig fémből, mint az igazi injekciós tűk, így az immunrendszer felléphet ellenük.

Az embereken végzett ismételt használatot tesztelő kutatók közül eddig azonban egy sem számolt be ilyen reakcióról.

Pesthy Gábor

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés