Helyzetjelentés Egyiptomból

Vörös-tenger
2011. február 8.
A hazai- és világsajtóból főleg a fővárosban zajló eseményekről kapunk híreket, minket viszont a tengerparti térség érdekel jobban.

Hirdetés
Mindannyian tudjuk, halljuk mi a helyzet Egyiptomban. Vagy legalábbis azt hisszük, hogy tudjuk, de valójában a búvárokat érintő térségekről aránylag keveset hallani, és ennek meg is van az oka. Leginkább az, hogy -sajnos- nem érdekes hír, hogy nyugalom és béke van valahol, sokkal inkább az a "hír" hogy hol van zavargás, hány halott van.

Megkérdeztük tehát a leginkább érintetteket, hogy mit tudnak mondani az Egyiptomba vágyakozó hazai búvároknak. Tisza Éva a Red Sea Boats Holidays utazási irodától nemrég érkezett vissza Egyiptomból, Benz Gaby a Deepdreams búvárközponttól szintén most jött haza, és mindketten napi kapcsolatban vannak a kint dolgozó kollégákkal, így első kézből származó friss információt tudtak adni, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Általános helyzet:
Egyiptomban vasárnap megindult a gazdasági élet: kinyitottak a bankok, munkába mentek az emberek és Kairó nagy részén újraindult a szokásos forgalom. Hurghadán egyébként sem volt veszélyes a helyzet sem a turistákra, sem az ott lakókra nézve. Visszaállt az internet működése és a mobiltelefon-szolgáltatás is, így mára normálisan lehet kommunikálunk a kintiekkel minden szokásos felületen. Az élelmiszerellátásban a városban nem volt eddig sem fennakadás, oda ugyanis az élelmiszert délről, Asszuánból hozzák (ahol egyáltalán semmi probléma sem volt), az üzemanyag pedig Marsa Galibból érkezik.

Tisza Évi beszámolt arról, hogy az egyik hajójuk az előzetes terveknek megfelelően hamarosan indul Szudánba és többek között 70 tonna dízellel, 5 tonna élelmiszerrel, több ezer üveg üdítővel készítették fel, ami nem kis mennyiséget jelent és a beszerzése egyáltalán nem okozott problémát. Ez megfelelően vázolja a helyzetet, miszerint nincs gond az áruellátással.

Gabyéknál Zozó jelenleg is Hurghadán van és tartja a frontot, elmondása szerint a városban minden nyugodt. Mivel magyar turista jelenleg nincs kint, de a lengyelek és az észtek még mindig repülnek, így járnak merülni, az extra szabadnapokat pedig igyekeznek hasznosan tölteni: az üres napokon takarítják a tengert, aminek már ez a pár nap nyugalom is jót tett, egy kicsit regenerálódik.

Utazási helyzet:
A kapott információk szerint jelenleg is járnak angol és orosz charterek az üdülővárosokba, a francia chartereket 10 napon belül tervezik újraindítani.

A hazai gépeket tekintve jelenlegi információink szerint a Budapest-Kairó-Hurghada menetrendszerinti járat február 11/12-én indul újra (MS452-MS339, MS332-MS451), a Kartago charter (TVL 522/523) február 19-étől vagy 26-ától van tervezve. Az Anubis saját charterét eredetileg március közepén tervezte elindítani és ebben azóta sincs változás, ma is ez a terv. Addig pedig azokon a chartereken utaztatja az ügyfeleit, amik járnak, vagy a menetrendszerinti gépekkel. A Best Reisen terv szerint április elején indul újra, de amint indul a Kartago charter, ők is elindítják saját gépüket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a búvárokat érdeklő településeken szerencsére nyugalom, béke uralkodik, az élet nagyjából a rendes kerékvágásban zajlik, ez a kis szünet pedig legalább szusszanásnyi nyugalmat jelent az egyiptomi zátonyoknak. A helyiek szerint egy hét és rendeződik minden. Mit mondhatnánk erre zárszónak: mi is nagyon drukkolunk ezért!

Frissítés [forrás: Turizmus online - 2011. február 14.]:
Újra repült az Egyptair Kairóba. Több mint egy hetes szünet után szombaton ismét repült Budapest és Kairó között az Egyptair. A Budapest Airport honlapján közölt menetrend szerint a járat szombaton 15 órakor érkezett Ferihegyre és 15.45-kor indult vissza.
Az Egyesült Királyságbeli Thomson, mely a Fritidsresorral és a Star Tour-ral együtt a német TUI leányvállalata, teljes mértékben újra indította vörös-tengeri útjait.


Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 122. kovax 2011 már 11. 10:27  
na,megjött a teremőr. és kiüritett...:-)
 121. Garfield33 2011 már 11. 10:24  
GH GH!!!!!!!!!!!!!!!!
 120. kovax 2011 már 11. 10:12  
na, innen már csak egy lépés a hü-vej gomba:-)
 119. OG-Lee 2011 már 10. 22:56  
Milyen lik?
 118. Garfield33 2011 már 10. 21:56  
Az mi?
És mitökömet keresnének benne búvárok?
A további 117 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

San Francisco Maru
Micronesia
1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett
napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség