»» ««

Cipruson megint süllyesztenek

Külföld

Páfosz térségében lesz majd egy új mesterséges zátony.

Cipruson követni próbálják a máltai példát, és így egyre több kiszuperált hajót küldenek a tenger fenekére búvárlátványosságként. A szigetország nyugati részén található Páfosz nem számít a legismertebb helyek közé a búvárok körében, de most már ott is lesz egy roncs, ahol merülhetnek a turisták.

A helyi idegenforgalmi közösség vezetője szerint június 22-én süllyesztik majd el a hajót, ami 30 méteres mélységben nyugszik majd. A hivatalos beszédek után nagyjából a déli órákban kerül sor a nagy attrakcióra. Természetesen a hajótestet már gondosan megtisztították, a szigorú európai előírásoknak megfelelően. A program része egy uniós programnak, a terv megvalósításában pedig részt vesz a helyi idegenforgalmi hivatal mellett a búvárok szövetsége is.

A búvárcégek természetesen támogatják a projektet, hiszen új turistákat remélnek. A roncs persze nem túl nagy, egy 25 méteres halászhajóról van szó, amit az idegenforgalmi hivatal vásárolt 30,000 euróért. A mesterséges zátonyok kialakítását pedig folytatják az országban, mert úgy vélekednek, az nem csak a turizmusnak jó, hanem az élővilágnak is.

Mindenesetre a helyi illetékesek némileg túlzóan optimistának tűnnek, mert úgy vélik, az új roncs olyan lesz Páfosznak, mint a Zenobia Larnakának- a két merülőhely nincs és nem is lesz egy súlycsoportban, akár képletesen, akár valóságos értelemben nézzük. De a helyi fejlesztéseknél irreális is lenne ekkora hajókban gondolkodni, hiszen egy kisebb roncsnak is lehet bizonyos vonzereje, a süllyesztése pedig nagyságrendileg olcsóbb.

[ cyprus-mail.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. elche 2014 jún 18. 20:10  
Ez így van, de Páfosz elvileg maga is elég keresett nyaralóhely, egy plusz roncs elférne az ott nyaraló búvárnak. A Ryanair például oda repült közvetlenül, nem Lárnakára, tehát biztos akad, aki ott is maradt.
 2. Bárónő 2014 jún 18. 17:01  
Persze, ha a világ összes halászhajóját elsüllyesztenék, az valóban jót tenne a tenger élővilágának.

Más dolog, hogy a mélységnek van inkább jelentősége, mert tíz méteren sokáig van a búvár, harmincon még jól érzi magát, az ötven meg nem a legvonzóbb.  
 1. fects 2014 jún 18. 16:48  
Ha épp ott nyaralnék még akkor se biztos, hogy megnéznék egy 25 m-es roncsot, de az tuti, hogy csak ezért nem utaznék oda még a szomszéd városból se.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés