»» ««

Ausztrália

Nyomtatás
Ausztrália és Új-Zéland

Általános: Beutazás útlevéllel. Vízumkötelezettség van érvényben, vízumot elektronikus úton, az utazás előtt kell igényelni. Hivatalos fizetőeszköz az ausztrál dollár (AUD). A déli féltekén a mi telünk számít nyárnak, ezért a legkellemesebb december-március között.
Dekompressziós kamrák: Adelaide, Brisbane, Darwin, Fremantle, Melbourne, Sydney, Townsville, Hobart (Tasmánia). Vészhelyzeti telefonszám: 000 vagy 112, speciális búvár vészhelyzeti szám: 1 800 088 200. Az országban több mérgező sőt halálos faj él felszínen és víz alatt, ezért tájékozódjunk a helyszínen a lehetséges veszélyforrásokról.
A világ egyik legnépszerűbb úticélja a kontinensnyi ország. Hátizsákos turisták barangolják be a hatalmas sivatagokat, az esőerdőket, a változatos tájakat, míg mások a tengerpart felé veszik az irányt. Kiterjedése miatt az ország trópusi és mérsékelt égövi vizekkel egyaránt büszkélkedhet, ez mind a várható vízhőmérsékletet, mind a látnivalókat befolyásolja. A déli féltekén a leghidegebb hónapok június és augusztus közé esnek, erre számítani kell az utazás tervezésénél.

Ha az élővilág kapcsán az a kérdés merül fel, mire lehet számítani, akkor a válasz kissé leegyszerűsítve az, hogy gyakorlatilag mindenre. Más kérdés, hogy nem ugyanott lehet például nagy fehért, cetcápát vagy óriási sügéreket látni. Fontos észben tartani, hogy több veszélyes élőlény is él a kontinensen és a víz alatt, az utóbbiak közül a cápák a híresek ugyan, mégis a kockamedúzák vagy a sósvízi krokodilok okolhatóak több ember haláláért.

Queensland a búvárkodás szerelmeseinek első számú választása, ahol például krokodilokra biztosan nem kell számítani. A Nagy korallzátony (Great Barrier Reef) sokak szerint a legjobb merülőhely a világon. Ezt igazolhatja az a több tucatnyi könyv és film, ami erről a természeti csodáról szól. A Nagy korallzátonynál a kellemes vízhőfok (23-28 fok), a tiszta víz, a lenyűgöző élővilág és a fejlett infrastruktúra lehetővé teszik, hogy remek búvárkalandokban legyen részünk. A túrák kiindulópontja Cairns városa, ahol minden a búvárkodásról szól. Szintén Queensland büszkesége a világ egyik legismertebb roncsa, a 109 méteres Yongala. A Korall-tenger híres külső zátonyait általában hajós szafarival szokás felkeresni, míg a partközeli helyeket napi hajós túrák során merülik.

Új-Dél-Wales hidegebb vizei is kínálnak érdekességet a búvárok számára, noha Sydney és környékének víz alatti világa nagyságrendileg kevesebb búvárt vonz, mint a meleg, trópusi Queensland. Nyugat-Ausztrália viszont annál híresebb, elsősorban a Ningaloo-zátony ismert úticél, ahol a legjobb esély kínálkozik a cetcápákkal úszásra. Más nagytestű cápafaj rajongói választják a dél-ausztráliai Neptun-szigeteket, ahol a nagy fehérrel merülhetnek, jellemzően hajós szafarik során. Itt azonban a vízhőmérséklet már csak 14-19 fok közé esik.

Az Európától való távolsága miatt Ausztráliába ritkán terveznek rövid utakat, és akik heteket töltenek az országban, igyekeznek minél több térséget megismerni. Ám mondani sem kell, ekkora országot lehetetlen egy utazás során megismerni. Érdemes jól kiválasztani az utazás időpontját, hogy ne rontsa el azt az esetlegesen szelesebb, hűvösebb időjárás.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +8 és +10 óra között.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Australia
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Rengeteg búvárt vonz a mesterséges zátony


    scenic
    barlang
    barlang
    barlang
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Nagy Korallzátony
    zátony, scenic
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony, üreg
    zátony
    scenic
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony, üreg
    zátony
    zátony
    zátony, üreg
    zátony
NSW - Sydney
    scenic
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    scenic
    scenic
    üreg, scenic
    zátony, scenic
    scenic
    fal
    scenic
    scenic
    scenic
    fal, scenic
    scenic
    zátony, fal, üreg
    scenic
    scenic
    scenic
    fal, üreg
    roncs, (csak váz)
Fotóalbumok:
36 kép
Ausztrália
27 kép
Nagy Korallzátony, Ausztrália[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés