https://www.divecenter.hu/country/SD

Szudán

Vörös-tenger

Általános: Beutazás útlevéllel és vízummal, ami például a bécsi nagykövetségen igényelhető. Legjobb időszak az utazásra szeptember-május között.
Dekompressziós kamra: nincs. A nem túl fejlett infrastruktúra miatt különös óvatosság ajánlott a merüléstervezésnél.
A Vörös-tenger partján fekvő ország a világ tizedik legnagyobb, és egyben Afrika legnagyobb országa. Emiatt az országot igen nagy változatosság jellemzi, mind az etnikai összetétel, mind a fejlettség, mind a természeti környezet szempontjából. A turisztikai infrastruktúra nem túl fejlett, a kormányzat és a vele szemben állú erők darfúri összecsapásairól pedig gyakran adnak hírt a sajtóban. Ám az országba utazó turisták szinte kizárólag a Darfúrtól távol eső vörös-tengeri szakaszt keresik fel, ezért ezek az események az utazásukat nem befolyásolják.

Szudán emelkedő népszerűségének oka az, hogy több nagyságrenddel kisebb a búvárturisták száma, mint Egyiptomban, ennek köszönhetően szinte érintetlen korallzátonyoknál lehetséges a merülés. Szudánban teljesen szokásos a találkozás különféle cápákkal, mantákkal, olyan roncsok merülhetőek, mint az Umbria vagy a Blue Belt, fel lehet keresni a Cousteau-filmből ismert Precontinent maradványát. A nehézkes eljutás és hosszadalmas vízumügyintézés korábban nem könnyítette meg az utazók dolgát, ám a hírek szerint nagy változások voltak e téren.
Szudán klíma

A merülés Szudánban gyakorlatilag kizárólag szafarihajókról történik, amiből alig tucatnyi üzemel az országban jelen pillanatban. A nyílt tengeren levő zátonyok, ahol vigyázni kell a mélységre, számítani kell az áramlásra, inkább a tapasztaltabb búvárok számára teszik igazi élménnyé a merülést. Bár a Vörös-tenger egész évben merülhető, a téli időszak kedvezőbb, mert nyáron pokoli lehet a hőség. És a telet sem hóval-jéggel kell elképzelni: a vízhőfok még ekkor is 25 fok körül van.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +2 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Sudan
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Két hét cápák között


    zátony
    zátony
    zátony
    scenic
    zátony
    zátony
    fal
    fal
    fal
    zátony
    zátony
    zátony, scenic
    zátony
    zátony
    zátony
    zátony, roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    zátony
    roncs, (teljes roncs)
    zátony
    zátony, scenic
    zátony, fal
    fal
    zátony, scenic
    roncs, (teljes roncs)
Fotóalbumok:
15 kép
Szudán szépségei, avagy élet az Umbrian
50 kép
Szudán - 2008
81 kép
Szudán 2008
46 kép
Észak Szudán 2008
54 kép
Szudán