Printed: 2024. március 29.
URL: https://www.divecenter.hu/divesite/1096
Kőbánya, nagyterem
Magyarország (Európa)
sziklás, hasadékos, édesvizi, mesterséges
15-30 m. mélyen barlang
Pontos kordináta: N47° 29' 6.01", E19° 8' 14.11"
Google maps / Google Earth
parti merüléssziklás, hasadékos élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyüreg vagy barlang
1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m
Merülőhely térképe
Általános: Nincs ideális időszak, a nyílt vizek nyáron a felszínen 20 fok környékére melegszenek, de ilyenkor a látótávolság akár egy méter alá is csökkenhet. Tavasszal - ősszel a vizek 10-15 fok körüliek, ilyenkor 3-10 métert is elérheti a látótávolság. Télen jég alá merülve találjuk a legtisztább, és a leghidegebb vizet. Legtöbb helyen valamiféle belépő díjra lehet számítani.
Dekompressziós kamra: Budapest Tel: +36 (1) 391-5302 , Mobil: +36 (30) 269-9436, Általános balesetek esetén mentők száma 104.
» Magyarország részletesen
2014-12-21 (janosbuvar) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 27 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 4-10m
Már visszatérő vendégek voltunk Karácsony előtt Kőbányán és minden nagyon gördülékenyen ment. Most is volt történelmi bevezető de utána gyorsa két csoportra lettünk Attila által osztva. A " sima" haladó" búvárok az oktatójukkal a nagyteremben nézelődhettek illetve a száraz ruhás tanfolyamuk gyakorlati foglalkozását végezhették. Elég ügyesek voltak mert közben még bennünket is lefotóztak a víz alatt.
A dupla palackos búvárok pedig a folyosókon és az aknákon , lépcsőházban több szinten fel-alá egy órán keresztül úszkálhattak mintha egy nagy roncsban lettünk volna. A merülés után forró tea és csokis sütemények vártak bennünket.
Egyre több írást találni a hely történetéről az interneten így már az egykori repülőgép gyártásról is lehet olvasni: falanszter.blog.hu/2013/03/09/a_kobanyai_pokol_titkos_repulogepgyar_a_melyben
Kőbánya, nagyterem kis kocsi Kőbánya, nagyterem  bejárat Kőbánya, sörgyári pincék
2014-02-14 (janosbuvar) Értékelés: átlagos nehézségű kimagaslóan érdekes
Max mélység: 28 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 10-25m
Jártam már a "kerti kútban" és így ismert volt számomra, hogy 4 helyen is lehet merülni a régi kőfejtőben.
Nemrég jelent meg egy friss cikk ami újra kedvet hozott a "pesti búvárkodáshoz". Nem szeretném ha a szerző plágiummal vádolna inkább átmásoltam a linket ahol nálam ékesszólóbb szöveget lehet olvasni. A cikkhez tartoznak nagyon szép Selmeczi Dani fotók is amelyek minden eddiginél szebben mutatják be a merülőhelyet: divecenter.hu/hirek/3713/verbeli-buvarkaland-kobanyan

A tavaly augusztusi legutóbbi adriai csikóhal nézegetés után egyszerű check-dive-nak gondoltam a 25m x15m "medencében" ezt a merülést. A szerencse mellénk szegődött mert Hosszú Attila merülésvezető két részre osztotta a társaságot és a mono palackkal rendelkező neoprén ruhások nagyobb csoportjának jutott csak az egyszerű " check-dive".

Mi hárman dupla palackkal, tripla lámpával, száraz ruhával felszerelt búvárok mehettünk a "felfedező útra" Attila kalauzolásával. Az idegenvezetés profi volt, így csak számunkra jelentett labirintust a nagyterem alatti különböző járatok/vágatok, lépcsők halmaza amelyeken ki-be-le-fel-át-ide-oda úszkáltunk szépen komótosan egy órán keresztül.
Számomra igazi barlangi élmény volt mert volt olyan rész ahol négyen is elfértünk egymás mellett és volt ahol csak " libasorban" tudtunk haladni.
A "check dive-osok" is nagyon élvezték a programot ezért ajánlani tudom minden búvárnak aki ebben a tavasziasnak tűnő februári télben mellőzni kénytelen a trópusi tengereket.
lépcsős alagút  a tökletes lebegés gyakorlásához a nagyterem "nyíltvizi" része -2. szinten a máltai magyar instruktor Selmeci Dani fotóján

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny