Printed: 2024. május 23.
URL: https://www.divecenter.hu/divesite/628
Saqwa
homokos, korallos, trópusi
zátony 15-40 m. mélyen, fal 15-40 m. mélyen, scenic (nézelődős) merülés 15-40 m. mélyen
napihajós megközelítéshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágzátony merülés fal merülés scenic, nézelődős merülésteknős legalább 1.5m-es hal
2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás
Egyiptom, Vörös-tenger

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (15 USD). Pénznem egyiptomi font (LE), de elfogadják a dollárt és az eurót is. Utazási szezon egész évben, a legjobb május-november közt, a legmelegebb nyári időszak kivételével.
Dekompressziós kamrák: Dahab, Sharm El Sheikh, El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam. Vészhelyzeti telefonszám: 123


» részletesen
2010-04-01 (zwaan) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 15 m , Vízhő: 23 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: teknős
A délelőtti merülésen a platónál bogarásztunk, bohóchal, tűzhal, kőhal, szalag muréna, nagyon vártuk, hogy találkozzunk a teknőssel. A délutáni falmerüléskor sikerült is úszni vele néhány percig.
2008-05-06 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 13 m , Vízhő: 23 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: teknős, legalább 1.5m-es hal
Falmerülés. Igazi korallkert, rengeteg gyönyörű óriás legyezőkorall, színes Acroporák és ezerféle egyéb kő- és lágykorall, tűzkorallok, sugaras tűzhalak a falban. A homokos platón, egy kis sziklában a murénák öregapja egy cseppecske üregben. Sok hal, köztük igen nagy orrszarvúhalak. Életemben másodszor a spanyol táncosnő rózsaszín, légies peteszalagját is megfigyelhettem.

Átkötve egy másik merülőhelyre, a homokos platón ezer meg ezer medúza lüktetett. Nem a szokványos csalánzósak voltak, hanem a homokon feküdtek "hanyatt", kicsikétől a nagyon nagyig, és felfelé álló, színesen egyszínű (zöldtől a liláig) vagy pöttyös, levélszerű kinövéseik voltak.
A falnál gazdag halvilág, skorpióhal, nagy krumplisügér a falban (sajnos elbújt), karácsonyfa-féreg (ő is), pizsamás csiga, sokféle ajakos- és papagájhal, rengeteg zászlós tündérsügér (meglepően sok hím), kékpettyes rája, fekete tengeri liliom, óriás legyezőkorallok.
A merülés koronájaként az áramláson lovagolva egy nagy teknős jött szembe kényelmesen nézelődve és kéznyújtásnyira haladt el mellettünk (hálistennek kuka volt, nem a Némó-féle agyament, magyartalan fecsegő) :)

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny