Printed: 2024. június 25.
URL: https://www.divecenter.hu/divesite/806
Marsa Nakari Bay South
homokos, korallos, trópusi, sziklás, hasadékos
fal 0-20 m. mélyen, scenic (nézelődős) merülés 0-20 m. mélyen
Jó közelítésű kordináta: N24° 55' 34.26", E34° 57' 44.64"
Google maps / Google Earth
parti merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyfal merülés scenic, nézelődős merülés
2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 4-10m
Egyiptom, Vörös-tenger

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (15 USD). Pénznem egyiptomi font (LE), de elfogadják a dollárt és az eurót is. Utazási szezon egész évben, a legjobb május-november közt, a legmelegebb nyári időszak kivételével.
Dekompressziós kamrák: Dahab, Sharm El Sheikh, El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam. Vészhelyzeti telefonszám: 123


» részletesen
2009-06-18 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 16 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 4-10m
Éjszakai merülés.
Szlalomoztunk a tűzkorallal ellepett sziklapillérek között: mintha csipkés katedrálisban úsztunk volna. Egy szegény arábiai doktorhal annyira megrémült felriadván, hogy szó szerint fejjel ment a falnak. Nagyon sok alvó papagájhalat láttunk, egy színes hosszúorrú még menedékhelyet se keresett magának, a fövenyen aludt, álcázószíneibe öltözve. A falban életem legnagyobb és legszínesebb papagájhala aludt másodmagával (Scarus gibbus volt - kétszer is arra jártunk, de nem zavartatta magát). Olyan volt, mint egy hatalmas zöldeskék ékkő, nem tudom, hogy sikerült beszuszakolnia magát abba a kis járatba. Az orra előtt, a fövenyen, mintha testőrei lettek volna, két pulykahal (Pterois miles) lebegett - nem vadásztak, őrizték a papagájhal álmát. Kétszer is láttunk igen fürge, barna angolnára emlékeztető halakat, amelyek villámgyorsan eltűntek üregeikben a fényre - valószínűleg Brotula multibarbata-k lehettek. Trombitahalak a homokon, alvó álarcos gömbhalacskák, vérfoltos mókushal (Neoniphon sammara) és szép kék kardinálishalacskák (Apogon annularis). Szemmagasságban egy hosszútüskéjű tengeri sün (Diadema setosum): érdekes csövecskét bocsátott ki, amelyet mozgatott. Egy másik ilyen sün a homokon gyalogolt, és védelmét kihasználva egy iciri-piciri szépiácska (Sepia prashadi) mutatta fel karocskáit fenyegetően felénk. Anemónás remeterák (Dardanus tinctor) is bajt akart vívni velünk. Klassz merülés volt!
2009-06-17 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 13 m , Vízhő: 25 °C , Látótáv: 4-10m
Éjszakai merülés. Az öböl parti szakasza rendkívül szemetes, ami főleg egy öko-tábor parti vizeiben nagyon zavaró.
Sok trombitahalat láttunk - nem tudtam, hogy ezek is képesek változtatni a színüket (egyesek csíkos pizsamát viseltek, de elsápadtak lámpáink fényére). Egyszerre két krokodilhal a homokban, az egyik jó nagy; egy naaaagy sárgafoltos tüskés gömbhal aludt szegény, farokkal felénk (Cyclichthys spilostylus), láttunk egy kis pöttyös angolnát, ami mérgeskígyónak álcázza magát (Myrichthys maculosus).
Végül csillagokat is hányt a tenger (volt egy kis biolumineszcencia).

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny