»» ««
Nyomtatás
Wadi Lahami, Torfa
korallos, trópusi
fal 0-20 m. mélyen
speedboat-os megközelítéskorallos, trópusi élővilágfal merülés
4/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 4-10m
Egyiptom, Vörös-tenger

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (15 USD). Pénznem egyiptomi font (LE), de elfogadják a dollárt és az eurót is. Utazási szezon egész évben, a legjobb május-november közt, a legmelegebb nyári időszak kivételével.
Dekompressziós kamrák: Dahab, Sharm El Sheikh, El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam. Vészhelyzeti telefonszám: 123


» részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: pygmy
Új merülés  
2009-10-20 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 13 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 4-10m
A szél még mindig megakadályozta, hogy messzebbre kivigyenek a házizátonyon, így ugyanazt a nyomvonalat jártuk be, mint tegnap. Bár rossz volt most is a látótávolság, azért voltak egészen elviselhető szakaszok is. A hatalmas kacsos tengeri liliom tegnap óta nem ment arrébb :), voltaképp ugyanazt a faunát figyelhettük meg. Többletet jelentettek a hosszúorrú papagájhalak, amelyek egész ronda rejtőzködőruhát öltenek éjszaka, egy gyönyörű, légiesen ezüstszínű nagy sügér, szinte csipkére emlékeztetően pöttyös farokkal (biztos ez volt a pizsamája), egy nagy és bizalmas sünhal (Diodon hystrix) hagyta magát megközelíteni, továbbá egy másik, alva lebegő és magát nem zavartató sünhalfélére (Cyclichthys spilostylus) is találtunk. Sok picike kék kardinálishal.
Szép volt a csapat lámpáinak fénye a sejtelemben, átcikázva az üregek és kanyonok sötétjén.
2009-10-20 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 12 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 4-10m
Az első éjszakai nem vette el a kedvem. Megint megmerültük éjjel. Kék-fekete csíkos angolna. Rengeteg parrotfish és tűzhal. Kis gömbhalak a korallokon. Pár apró rákocska.
Wadi Lahami, Torfa
2009-10-19 (bohóchal) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 13 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 0-4m
Éjszakai merülés. A széljárás miatt nagyon közel raktak ki a parthoz, szinte dorogi látótávolság volt egyes helyeken. Az éjszakai lények még nem indultak vadászatra, a nappaliakat viszont gyakran felvertük álmukból. Rengeteg, szokatlanul nagyméretű egyszarvú hal ment szegény még a falnak is ijedtében, elvakulva, a fehérfarkú doktorhalak közül is óriásokat láttunk. Álarcos gömbhalacskák, terepszínt öltött nyúlhalak a homokban, krokodilhal, nagy sárga dobozhal. Szép nagy gömbölyűfejű papagájhal hím (Scarus gibbus) csomagolta be magát éjszakára nyálkatakaróba. Rengeteg pulykahal, nagy díszes narancsszínűtől tépett, zilált aggastyánig. Nagy sápadt óriásmuréna, kis piros tengeri csillagocska, narancsszínű tengeri szivacsok, egy teljesen sápadt, nagy diadéma-tengeri sün (másodszorra figyeltem meg egy csőszerű szervet, amelyet mozgatott az állat). Hatalmas, drapp kacsoskarú tengeri csillag, mint egy óriás rajzolt virág egy kiszögellésen. Felettünk a fal és a szirtek tele tűzkorallal, mint egy katedrális.
2009-10-19 (bohóchal) Értékelés: könnyű körülmények átlagosan érdekes
Max mélység: 18 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 4-10m
Házi zátony, nagyon közel a parthoz, nem jegyzik sehol - de változatosabb az élet rajta, mint sok látogatott zátonyon.
Szárnyas osztriga (Pteria aegyptiaca) egy ostorkorallon (először látok ilyet), álarcos gömbhal, aranymakrélák, végre egy csillagos nyúlhal (vele se találkoztam eddig). Orrszarvúhalak rajban, kékfoltos rája (valami leharapta a farkát szegénynek - vajon ki?), papagájhalak. Egy fiatal napóleon kétszer is ellejtett előttünk. Pillangó- és angyalhalak, sügérek, pulykahal, márnák, egyfoltú és fekete-fehér csattogóhalak (utóbbiból fiatal példányok is, szokásos op-art ruhájukban), nagy szemű császárhalak (fiatal példányok is), márnák, nagyszeműhalak az üregekben, holdfarkú sügérek, korallhalak balettje.
2009-10-19 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 10 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 4-10m
Éjszakai. Túl közel dobtak ki a homokos öböl sekély részeihez, bűn rossz látóban úsztunk ki a kanyarig. A falon már volt látó és látnivaló: tintahal, murénák, szép unikornis rajok, languszta, papagájhalak bevackolva, tűzhalak. Mivel ugyanott vett fel a zodiak, ahol ledobott, visszafele is átgázoltunk a szmötyiben...
Wadi Lahami, Torfa
2009-10-19 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 21 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Lahami egyik házi zátonya. A bázis előtt található homokos öböl bal oldala, illetve a part előtt húzódó fal északi irányban. Mint Shagra-n az északi house reef...
A sekély részen gyenge látó a homok miatt, kívül szép kőkorallok és változatos élet. Tűzhalak, polipok, murénák. Porcupine fish.
A helyet elsősorban éjszakai merülésekre használják.
Ez kora délutáni volt, a keletre néző falon eléggé hiányzott a fény....
Wadi Lahami, Torfa
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Vörös-tenger merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés