Merülőhely adatbázis listázás

/divesite/printpagedives/user=1063

Printed: 2024. május 24.
URL: https://www.divecenter.hu/divesite/284
Tihany Wreck/unije
Losinj, Horvátország (Mediterrán-tengerek)
homokos
roncs 20-40 m. mélyen, teljes roncs
napihajós megközelítéshomokos élőhelyroncs merülés
2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás
Horvátország
Általános: Beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem kuna. Utazási szezon május-szeptember.
Dekompressziós kamrák: Pula, Split, Zágráb, Dubrovnik, Zadar, Crikvenica. Vészhelyzeti telefonszám: 112 vagy 9155
» részletesen
2007-08-26 (shark) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 32 m , Vízhő: 19 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
A Tihany az Ungaro-Croatia Hajózási Társaság tulajdonában állt, 1907-ben Triestben építették,kifejezetten az adriai partvidék menti teherszállítás céljára. 1917 februájában navigációs hiba miatt futott az Unije előtti Skoljic zátonyra. Egy napig állt a zátonyon, majd amikor megkísérelték levontatni, elsüllyedt. Közvetlenül a zátony tövében fekszik a gerincén, erősen a korményfél felőli oldalára dőlve. A búvárhajók a Skoljic szirt platóján kötnek le, itt csupán 4-5 méter mély a víz. A plató felett nyugati irányba 10-15 métert úszva érjük el a leszakadást, amely mellett leereszkedve nagyjából a hajó orrfedélzeténél érjük el a roncsot kb. 27 méter mélységben. A főfedélzet felett érdemes elúszni a tatfedélzet végéig. A tat még régi stílusú, ún. klipper-tat. A fa felépítmény szétesett, és a fedélzet deszkázata is el korhadt, de a hajótörzs egyben van, igen szép élményt kínál ez a merülés. A fedélzeti gerendázatot nagy tömegben borítják az aranyszivacsok, méretes tengeri pókokkal, és igen sűrű barna korallsügér rajokkal találkozhatunk a merülésen. Max mélység 32 méter.
A látótávolság általában jó, esetenként kiváló. Az áramlatok rendszerint mérsékeltek. A roncs mélységében a víz nyáron is hűvös, 17-19 C fok. A hidrotermikus határ 20 méter körül található.
2007-08-18 (Tibu) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 32 m , Vízhő: 16 °C , Látótáv: 10-25m
Kb. 45 perc hajókázás Losinj szigetétől Unije felé. E sziget közelében található a roncs. Felszínen hullámzás, és némi áramlás volt. A roncs egy zátony tövében fekszik kb. 28-35 méteren, kissé a jobb oldalára dőlve, aránylag jó állapotban. 20 méteren végig úsztunk felette a csapattal, majd négyen visszamentünk megmerülni. Sajnos az idő rövidsége miatt, csak a közepétől indulva az orrát megkerülve tudtuk körbe úszni. A tatból semmit nem láttunk. Legalább lesz miért visszatérni. Merülés után Unije szigetén ebédeltünk egy hangulatos, lugasos, kis étteremben.

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny