»» ««

Védett és veszélyeztetett cápák

Környezetvédelem

A Shark Project hírlevele újból arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokak által veszélyesnek tartott ragadozóknak van több oka az aggodalomra, nem az embereknek.

Veszélyben a homoki tigriscápák Ausztráliában

Ausztrál környezetvédők, valamint New South Wales állam kormánya ismét összehangolt akciót indított a helyiek által szürke dajkacápának hívott homoki tigrisek megmentése céljából.

A faj nyugodt, szelíd természete miatt roppant népszerű a búvárok között, nem véletlenül becézik a tengerek labradorjának. Az 1960-as és 70-es években még egész más véleménnyel voltak ezekről a jóindulatú állatokról. őket tették felelőssé a Nagy Korall Gát vizein bekövetkezett - valójában a bika- és a tigris-, illetve a nagy fehér cápáknak betudható - halálos kimenetelű támadásokért. Emiatt az alaptalan vélekedés miatt kíméletlenül irtották őket, becslések szerint az itteni populáció 90%-át kipusztítva. Az ausztrál kormány 1983-ban védett fajjá nyilvánította a homoki tigrist. Sajnos, a sporthorgászat és a halászok nem sokat törődnek a faj védettségével és kihasználva nyugodt természetüket, továbbra is kíméletlenül pusztítják a homoki tigriseket. A New South Wales-i partvidéken található South West Rock merülőhely nagyon népszerű a búvárok között, akik a világ minden tájáról érkeznek ide, hogy együtt merülhessenek a homoki tigris cápákkal. A helyi búvárközösség tagjai jelentették a környezetvédőknek, hogy az elmúlt 1-2 évben mintegy 70%-al csökkent a helyi populáció létszáma, az illegális halászat miatt.

Victoria tartomány vizeiből gyakorlatilag kihalt a faj. Ausztrál tengerbiológusok becslése szerint a teljes populáció kb. 500 egyedből áll és ezek nagyobb része az Új Dél Wales-i vizeken él. A természetvédők a helyi hatóságokkal együttműködve igyekeznek visszaszorítani az illegális halászatot.

Más fajokról is érkeztek rossz hírek már korábban. Dr. Ranson Meyers, a Dalhouse University (Halifax-Kanada) halbiológiai kutatásvezetője szerint, a trópusi vizek leggyakoribb cápaféléje, az óceáni fehér foltú cápa (Carcharinus longimanus) Mexikói-öbölben honos populációjának mindössze 1%-a maradt fenn napjainkra a kíméletlen túlhalászás, és a sporthorgászat miatt. A faj gyakorlatilag kipusztultnak tekinthető a Mexikói-öböl vizeiből. Hasonlóan riasztó híreket kaptunk a Csendes-óceán kaliforniai partvidékéről. A San Diego előtti nyílt vizek híres attrakciója, a kék cápás merülések komoly veszélybe kerültek. A San Diego-i székhelyű Shark Expeditions Ltd., a környék cápás merüléseire szakosodott búvárcég közlése szerin,t amíg tíz évvel ezelőtt egy-egy kihajózás alkalmával átlag 80-100 kék cápával (Prionace glauca) találkoztak, az idei főszezonban többször fordult elő, hogy egész nap egyetlen példányt sem láttak. Becslések szerint az elmúlt 15 évben a teljes kék cápa populáció világszerte 80%-kal csökkent, a távol-keleti uszonykereskedelem, és a túlhalászás miatt.

Fokozott védelmet élveznek az óriáscápák Skóciában

Az európai vizek legnagyobb hala az észak-nyugat atlanti térségben és a Földközi tenger nyugati medencéjében honos planktonevő, az átlag 7-10 m hosszú, de akár 14-15 m-re is megnövő óriáscápa (Cethorinus maximus). Ezt a fajt legjobban a Brit szigetek környékén lehet megfigyelni. A skóciai Wildlife Trust munkásságának és a példás természetvédelmi szabályozásnak köszönhetően, az óriáscápa a legjobban védett fajok közé tartozik. Évente április és szeptember között átlag mintegy 300 egyedből álló populáció tartózkodik a skót vizeken. Legfontosabb előfordulási területeiket Call és Tiree, valamint Canna dél-nyugati övezetét szigorúan védett övezetté minősítették, előmozdítva e különleges állatok nyugodt létfeltételeit a faj fennmaradása érdekében.

Dr. Elter Tamás
PADI Instruktor
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés