»» ««

Veszélyes és veszélyeztetett

Tudomány

A Shark Project hírlevél aktualitásai közül válogatunk.

Az előzetes összegzések alapján 2006. évben összesen 86 regisztrált cápatámadás történt a Föld tengerein, amelyből hét végződött halálos eredménnyel. A Floridai Természettudományi Múzeum, és az American Elasmobranch Society közös projektje, az International Shark Attack File (Nemzetközi Cápatámadási Dosszié) minden év februárjában teszi közzé a megelőző év feldolgozott támadási statisztikáit.

Néhány érdekesség a búvárok ellen elkövetett cápatámadásokról

Érdekes statisztikai kimutatást közöl az International Shark Attack File a búvárok ellen elkövetett regisztrált cápatámadásokról is. Fontos megjegyeznünk, hogy a statisztikai elemzésekben a "búvárok" megjelölés egyaránt vonatkozik a légzőkészülékes, és a légzőcsöves búvárokra, a támadások pedig magukban foglalják a provokált támadásokat is.

Tekintsük át, hogy melyik az első tíz, búvárok ellen legtöbb támadást elkövetett cápafaj, megjelölve a támadások számát is:

1.) Nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) 48
2.) Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) 21
3.) Kékcápa félék, nem azonosított fajok (Carharhinidae) 8
4.) Bikacápa (Carharhinus leucas) 7
5.) Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) 5
6.) Dajkacápa (Ginglomostoma cirratum) 5
7.) Szürke szirtcápa (Carharhinus amblyrhincos) 5
8.) Feketefoltos cápa (Carharhinus limbatus) 5
9.) Óceáni fehérfoltú cápa (Carharhinus longimanus) 4
10.) Rövidúszójú makó (Isurus oxyrhincus) 3

Érdekes következtetéseket lehet levonni az adott faj etológiai (viselkedéstani) tulajdonságai, és a támadások száma, illetve ténye között. A rangsorban szereplő fajok közül a dajkacápa, a szürke szirtcápa, és a homoki tigriscápa "előkelő" helyezése nem annyira a faj potenciális veszélyességét, hanem inkább a búvárok felelőtlen magatartását, illetve a minimális ismeretek hiányát bizonyítja. A dajkacápa nappal tipikusan üregekbe húzódva pihen. Csak akkor támad, ha fogdossák, ütögetik, vagy elállják az üreg bejáratát. A szürke szirtcápa, - más szirtcápa fajokhoz hasonlóan-, területvédő faj. Az ellenőrzése alá tartozó területre behatoló búvárt riválisnak tekinti, és jól látható testbeszéd jelekkel igyekszik távozásra bírni. Ha a búvár nem érti a cápa jelzéseit, és tovább folytatja a megközelítést, kiprovokálhatja az állat támadását. A homoki tigriscápa szintén unoffenzív faj, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek nagytestű cápák. Mindenesetre a körülmények azt valószínűsítik, hogy a felsorolt fajoknál provokált támadások történtek. Egyébként a fajok veszélyességi sorrendje lényegében azonos az általános sorrenddel, különösen ami az első öt fajt illeti.

Szigorítják a túlhalászás elleni szabályokat az USA-ban

Georg Bush amerikai elnök január 15.-én írta alá a túlhalászás megelőzését célzó törvényt. Az új jogszabály lényegében a már hatályos Magnuson-Stevens Act-ot, azaz a halászati törvényt egészíti ki, és - többek közt, - az Amerikai Egyesült Államok felségvizein betiltja a cápauszony halászatot, valamint a nagytestű cápafajok befogását.

Taiwan is korlátozza az érdescápa elejtését

Taipeiben bejelentették, hogy a halfogási kvóták megállapításában is illetékes kormányzati szerv, a Mezőgazdasági Tanács 2007-ben 50%-al csökkenti az érdescápa (Rhincodon typus) kifogási kvótáját. Amíg 2006.-ban összesen hatvan érdescápa elejtését engedélyezték, addig az idei évben már csak 30 példányt foghatnak ki a taiwani halászok, annak a világméretű kampánynak a részeként, amellyel azt szeretnék elérni a természetvédelmi szervezetek, hogy teljesen szüntessék be ennek az igen ritka fajnak a halászatát.

A dajkacápa alakúak rendjébe (Orectolobiformes) tartozó, békés természetű planktonevő óriás a ma élő legnagyobb hal. Maximális testhossza elérheti akár a 18 métert is, testtömege pedig a 15-20 tonnát. Bizonyított tény, hogy az érdescápa hatalmas távolságokat tesz meg a trópusi öv tengereiben. A faj szaporodásbiológiájáról szinte semmit sem tudunk. A nagytestű cetekhez hasonlóan alig egy-két újszülöttet hoz világra, hosszú vemhességi idő után. Emiatt a kis egyedszámú érdescápa populáció reprodukciós képessége igen alacsony. A faj fennmaradásának esélyét elsősorban az biztosíthatja, ha felhagynak halászatával. A taiwani halászati hatóság döntése azért is üdvözlendő, mivel leginkább a távol-keleti országok nem hajlandók semmilyen önkorlátozásra sem a cápauszony halászat területén.

A taiwani hatóságok szigorították a fogási feltételeket is. Szigorúan tilos a 4 méter hosszúságot el nem érő fiatal egyedek kifogása. A korlátozó szabályokat megszegő halászok akár 30.000 USD-nek megfelelő összegű pénzbírságra, és működési engedélyük bevonására is számíthatnak a jövőben.

Dr. Elter Tamás
PADI Instruktor
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés